Consiliul Uniunii Europene a aprobat vineri cadrul de negociere pentru Ucraina, precum si pentru Moldova, iar UE incepe oficial pregatirile pentru conferintele interguvernamentale cu aceste state pe 25 iunie, care vor incepe negocierile de aderare a acestor tari, a declarat un diplomat belgian de rang inalt, relateaza Evropeiska Pravda.
Decizia a fost luata in cadrul reuniunii Consiliului UE pe probleme economice, care are loc la Luxemburg.
„Tocmai am aprobat cadrul de negocieri cu Ucraina si Moldova. Deci, putem incepe oficial pregatirile pentru conferinta interguvernamentale de marti, 25 iunie”, a declarat el.
Reamintim ca reprezentantii permanenti ai statelor membre ale UE au aprobat in principiu cadrul de negocieri pentru aderarea Ucrainei si a Republicii Moldova la 14 iunie.
Decizia ambasadorilor UE inseamna ca pe 25 iunie va avea loc o conferinta interguvernamentala, care va da startul oficial negocierilor de aderare a Ucrainei si Moldovei la UE.
Ungaria, la nivelul reprezentantilor permanenti, a blocat initial adoptarea deciziei, vorbind de „progresele insuficiente inregistrate de Ucraina in ceea ce priveste minoritatile nationale”. Dar, dupa ce a primit asigurari ca cererile sale vor fi incluse in cadrul de negociere, ea a ridicat veto-ul.
Anuntul Chisinaului
„Azi am semnat Decretul privind initierea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeana. De asemenea, la sedinta Comisiei Nationale pentru Integrare Europeana, am discutat despre pozitia generala de negocieri a tarii noastre, ce urmeaza a fi aprobata de Guvern, si am desemnat-o pe Cristina Gherasimov, Viceprim-ministra pentru Integrare Europeana, in calitate de negociator-sef din partea Republicii Moldova.
Republica Moldova a indeplinit toate recomandarile Comisiei Europene. Astfel, la doi ani de la obtinerea statutului de tara candidata, va avea loc prima Conferinta Interguvernamentala Moldova – UE, la 25 iunie, care fixeaza inceperea negocierilor de aderare.
In spatele acestor eforturi de modernizare a tarii stau mii de oameni din institutiile statului si munca fiecaruia dintre ei are un impact crucial asupra obiectivului nostru de tara – sa pregatim Republica Moldova pentru aderare pana in 2030. Moldova – membra a Uniunii Europene – este singura cale de dezvoltare prin care vom asigura pacea, bunastarea si o viata mai buna pentru toti cetatenii nostri. La referendumul din toamna, poporul Republicii Moldova va decide daca anume aceasta este directia de dezvoltare a tarii si mostenirea pe care o lasam generatiilor urmatoare.
Ii multumesc Guvernului pentru munca depusa si ii urez succes delegatiei noastre care va reprezenta Republica Moldova la Luxemburg, la lansarea oficiala a negocierilor de aderare la Uniunea Europeana”, a transmis presedintele Maia Sandu.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…