Patru indivizi din Campia Turzii l-au jefuit pe un batran de 7.500 de lei prin „metoda Burlanul”, dar judecatorii, milostivi, le-au dat pedepse cu suspendare
Tehnicile prin care talharii isi aleg si isi pacalesc victimele devin din ce in ce mai numeroase, iar una dintre cele mai noi dintre ele este cunoscuta drept metoda „Burlanul”. Patru barbati de etnie roma din Campia Turzii au reusit sa pacaleasca un batran in varsta de 67 de ani, dupa ce au pus in aplicare aceasta metoda.
Cei patru talhari, cu varste cuprinse intre 21 si 28 de ani, l-au abordat pe batranul din comuna Galda de Jos, promitandu-i ca-i vor repara burlanele casei, in schimbul sumei de 300 de lei. Incantat, batranul a acceptat sa-i primeasca in curte, insa dupa finalizarea lucrarii, talharii au cerut suma de 7.500 de lei.
Mai mult, unul dintre cei patru l-a luat de mana pe proprietarul locuintei si l-a strans in scopul intimidarii, iar un altul l-a luat de cealalta mana si l-a amenintat ca daca nu ii achita suma de 7.500 lei, ii va scoate dintii cu patentul. In final, victima a cedat amenintarilor si le-a dat suma de bani ceruta.
„Inculpatii se deplaseaza pe teritoriul tarii si abordeaza proprietari de locuinte vulnerabili, carora le propun sa le inlocuiasca jgheaburile acoperisului pentru un pret derizoriu, de cateva sute de lei.
In cazul in care persoanele vatamate accepta, inculpatii se apuca imediat sa demonteze burlanele, iar apoi solicita persoanelor vatamate pentru lucrarile efectuate o suma mult mai mare, de cateva mii de lei (6.000 – 8.000 lei), spunandu-le ca suma comunicata initial era pentru un metru liniar de burlan.
Cand persoanele vatamate le comunica faptul ca nu sunt de acord sa plateasca suma majorata, devin agresivi, le ameninta cu acte de violenta, sau chiar devin violenti fizic”, sustin procurorii din Alba Iulia. In ciuda pericolului major, instanta a decis sa aplice pedepse cu suspendare in acest caz. Astfel, doi dintre barbati au primit doi ani de inchisoare, iar ceilalti doi cate un an si noua luni, hotararea ramanand definitiva. Cei patru barbati au fost obligati, de asemenea, sa efectueze 60 de zile de munca in folosul comunitatii.
„Aplicarea unei pedepse cu inchisoarea cu suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei reprezinta un avertisment necesar si totodata suficient de puternic pentru indreptarea comportamentului social al inculpatilor, acestia putand fi reintegrati social si fara izolare in regim de detentie, aceasta modalitate de executare fiind justificata in raport de datele concrete ale cauzei”, se mai precizeaza in hotararea Judecatoriei Alba Iulia.