Patriotism in Rusia. Sute de oi inscriptionate cu „Z” pentru a-i sustine pe soldatii trimisi sa lupte in Ucraina – Video
Un fermier din Rusia si-a inscriptionat sute de oi cu simbolul āZā, dorind astfel sa sustina actiunile Kremlinului in Ucraina. Insa decizia sa este intens ridiculizata pe retelele de socializare.
āNu este un fals. Este un videoclip real care trebuia sa ridice š·šŗ spiritul patriotic, dar care a fost sters ulterior. Oile marcate cu Z alearga pe melodia āRusia, atata foc si forta in acest cuvantā¦'ā, a comentat pe Twitter fostul ambasador al Ucrainei in Austria..
This isnāt fake. Itās a real video that was supposed to raise š·šŗ patriotic spirit but was deleted afterwards.
Z-marked sheep run to the tune of āRussia, so much fire and force in this wordā¦ā.#facepalm #stopthesheep#StopPutinNOW pic.twitter.com/8OCph0R19Qā olexander scherbašŗš¦ (@olex_scherba) June 22, 2022
Rusia, care comemoreaza miercuri invazia URSS de catre nazisti in 1941, a acuzat Germania ca alimenteaza astazi āisteria rusofobaā, intr-un context de puternice tensiuni intre Moscova si Berlin legate de Ucraina, relateaza France Presse.
āBerlinul, prin cuvinte si fapte, ameninta rezultatele eforturilor depuse timp de decenii de Rusia si Germania pentru a invinge dusmania (ā¦) dupa razboiā, a declarat diplomatia rusa intr-un comunicat dat publicitatii cu ocazia comemorarilor, acuzand mai ales anumiti membri ai guvernului german de āatacuri zilnice ce alimenteaza isteria rusofobaā.
āIsteria rusofoba este alimentata sistematic de atacurile aproape zilnice ale membrilor guvernului german impotriva tarii noastreā, acuza diplomatia rusa in acest comunicat.
Aceste declaratii intervin in timp ce Moscova marcheaza miercuri inceputul invaziei Uniunii Sovietice de catre trupele celui de-Al Treilea Reich in 1941, in cadrul operatiunii Barbarossa. In Rusia, 22 iunie este comemorata drept āziua amintirii si a dureriiā.
Luata initial prin surprindere mai ales pentru ca inainte cu doi ani semnase un pact de neagresiune cu Germania nazista, URSS a reusit, cu pretul unor mari sacrificii umane, sa respinga invazia dupa victoria de la Stalingrad, teatru al unei sangeroase batalii in 1942-1943, aminteste AFP.
Pasionat de paralele istorice, presedintele rus Vladimir Putin a comparat de mai multe ori ofensiva actuala dusa de Moscova in Ucraina cu lupta impotriva nazistilor din timpul āMarelui Razboi pentru Apararea Patrieiā (denumirea in limba rusa n.r.).
Conflictul din Ucraina a tensionat grav relatiile dintre Rusia si tarile occidentale, inclusiv Germania, care au lovit Moscova cu sanctiuni economice puternice.
Rusia, la randul ei, a anuntat in ultimele zile o reducere drastica a cantitatilor de gaz livrate Europei, in special prin gazoductul Nord Stream, Germania denuntand un āatacā ce vizeaza āsa semene haosulā.
In acest context de puternice tensiuni, Berlinul a anuntat de asemenea o crestere brusca a cheltuielilor sale militare si a furnizat Ucrainei tunuri autopropulsate Panzerhaubitze 2000, din care primele exemplare au sosit in aceasta saptamana.
āToate acestea amintesc de cele mai amare perioade din relatiile ruso-germane, inclusiv evenimentele care au precedat mai 1945ā, data infrangerii Germaniei naziste, a declarat diplomatia rusa in comunicat.
āIn curand vor incepe probabil sa apara imaginile echipamentelor germane distruse in campurile Ucrainei (ā¦). Unii in Rusia, precum si in Germania vor face cu siguranta paralele istorice pe care cele doua tari ale noastre le pot intelegeā, se adauga in comunicat.
Printre altele, Rusia a acuzat miercuri Occidentul ca raspandeste minciuni asupra cauzelor crizei alimentare globale despre care Moscova afirma ca a fost alimentata de sanctiunile impuse Rusiei de catre Statele Unite si Uniunea Europeana din cauza invaziei Ucrainei, adauga Reuters.
Purtatoarea de cuvant a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, s-a declarat consternata, in fata reporterilor la Moscova, de declaratiile repetate ale Occidentului ca Rusia este de vina pentru criza alimentara globala.
āEste o minciuna ā astfel de acuzatii sunt numai minciuniā, a spus Zaharova. āDeci Occidentul poate furniza toate aceste arme Ucrainei, dar din anumite motive nu se poate scoate nimic din Ucraina?ā, s-a intrebat ea.
Statele Unite si membri ai Uniunii Europene, care furnizeaza arme Ucrainei, au acuzat Rusia ca alimenteaza criza prin impiedicarea exporturilor de cereale din Ucraina ā reprezentand aproximativ o zecime din exporturile globale de grau, aminteste Reuters.
Pe 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militara neprovocata si nejustificata contra Ucrainei, sustinand ca este vorba despre o āoperatiune militara speciala de denazificareā a tarii vecine si de protejare a comunitatii rusofone din estul Ucrainei.