Partidele romanesti vor navali peste Moldova la alegerile prezidentiale si parlamentare de la sfarsitul anului


analize

In Republica Moldova, au votat in jur de 57 de mii de moldoveni cu cetatenie romana. Este vorba de circa 25% din totalul celor care au mers la sectiile de votare deschise in afara Romaniei, fiind inregistrat un total de 216 mii de voturi exprimate de diaspora romaneasca. Acest numar impresionant reflecta implicarea activa a comunitatii romanesti din R. Moldova in viata politica a Romaniei. Ne putem doar imagina cati moldoveni cu dubla cetatenie au votat in celelalte state membre ale Uniunii Europene.

Partidele romanesti vor navali peste Moldova la alegerile prezidentiale si parlamentare romanesti din toamna si iarna. Si au de ce! Pentru cine au votat cetatenii romani din Moldova, dar si ce se schimba de la faptul ca romanii de peste prut au fost atat de activi la aceste alegeri, am explicat mai jos.

Cifrele la europarlamentare in Moldova

Romania a deschis in R. Moldova 52 de sectii de votare, un numar in crestere fata de precedentele alegeri europarlamentare. Astfel, duminica, oamenii au stat la coada pentru a vota in principal pentru partide pro-europene. La viitoarele alegeri prezidentiale si parlamentare din toamna si iarna, cu siguranta formatiunile politice romanesti vor acorda o atentie sporita alegatorilor din diaspora, inclusiv celor din Republica Moldova. Participarea activa a moldovenilor cu cetatenie romana ar putea influenta semnificativ rezultatele acestor scrutine.

Pana la acest moment, alianta PSD-PNL ar fi obtinut peste 54,2% din voturile romanilor din Republica Moldova. Pe locul secund, la o distanta semnificativa, se afla Alianta Dreapta Unita (PMP, USR si Forta Dreptei), cu aproximativ 23,6%. Reinnoim Proiectul European al Romaniei (Reper) s-a clasat pe locul trei in preferintele electoratului roman din Republica Moldova, cu aproximativ 5,6%. Nici vorba de partide eurosceptice si extremiste in top 3 formatiuni romanesti, preferate de moldovenii cu dubla cetatenie. Partidul Alianta pentru Unirea Romanilor, de exemplu, a obtinut 4,6% in Republica Moldova.

Important este ca, daca excludem voturile cetatenilor romani din Moldova, care au votat masiv PSD-PNL si ADU, atunci diaspora ar fi fost castigata de partidele extremiste AUR si SOS, ceea ce ar fi fost un rezultat rusinos pentru Romania.

Rezultatele acestor alegeri erau oarecum asteptate, avand in vedere ca s-a votat conform indemnurilor liderilor partidelor moldovenesti Partidul de guvernare PAS a indemnat alegatorii sa-si sprijine partenerii din Romania, PNL, in timp ce primarul de Chisinau, prin formatiunea sa MAN, a indemnat la vot pentru PSD, partidul care il sustine politic. A fost oarecum surprinzator sa vedem ca PAS si MAN au fost aliati in aceste alegeri. De asemenea, aceasta alianta a fost sustinuta datorita prezentei constante a eurodeputatului roman Siegfried Muresan la Chisinau.

De asemenea, anumite partide pro-europene extra-parlamentare au facut campanie pentru Alianta Dreapta Unita (ADU). Acest bloc electoral a fost votat in principal datorita activitatii fostului presedinte, Traian Basescu in Moldova.

Numar record de romani in Moldova?

Participarea la vot a fost mai mare, comparativ cu alegerile pentru Parlamentul European din 2019, cand mai putin de 38 de mii de alegatori s-au prezentat la alegeri. Trebuie mentionat si faptul ca, in 2019, numarul sectiilor de votare a fost mai mic. Mai mult de un milion de moldoveni cu cetatenie romana se simt puternic legati de Romania. Acestia vad participarea la alegerile romanesti ca o modalitate de a-si exprima identitatea si de a mentine legaturi stranse cu Romania.

Mai mult, putem vorbi deschis despre faptul ca cei 57 de mii de cetateni romani care si-au exercitat dreptul de vot la alegerile europarlamentare vor vota favorabil si pentru referendumul de aderare la Uniunea Europeana, cel putin marea majoritate.

Desigur ca partidele romanesti ar fi trebuit sa fie si mai active la aceste alegeri. Si aici ma refer atat la prezenta in mai multe mitinguri electorale, unde sa vina cu o oferta electorala mai bogata, cat si sa comunice despre importanta acestor alegeri si cum ii poate impacta soarta Uniunii Europene. Pe viitor, o mai mare implicare din partea statului roman ar fi binevenita, pentru ca romanii, europenii din Moldova sa faca o alegere in cunostinta de cauza.

Cei din Republica Moldova, din tara ori aflati la munca sau studii in statele membre ale Uniunii Europene, au acordat un vot masiv pentru partidele romanesti care reprezinta atat Romania, cat si Republica Moldova in Parlamentul European.

De ce este important?

Si da, o prezenta electorala mare a moldovenilor la alegerile europarlamentare aduce mai multe beneficii directe in promovarea si sustinerea intereselor Republicii Moldova.

In primul rand, sporeste vizibilitatea si importanta problemelor specifice cu care se confrunta Republica Moldova. Acest lucru poate conduce la un suport financiar mai mare si la rezolutii de sustinere a Moldovei in fata agresiunii hibride ruse. Prezenta crescuta a voturilor poate sensibiliza mai mult deputatii europeni si alte state membre cu privire la nevoile si aspiratiile noastre, crescand suportul pentru programele de dezvoltare si asistenta dedicate Moldovei.

In al doilea rand, daca interesele Republicii Moldova sunt reprezentate consistent si clar in Parlamentul European, sansele ca acestea sa fie luate in considerare in negocieri sau in formularea politicilor sunt mai mari. Astfel, tara poate beneficia de o pozitie mai solida in negocierile cu Uniunea Europeana. Iar momentul alegerilor europarlamentare de pe 9 iunie, inainte de summit-ul Consiliului European din 25 iunie, unde se asteapta ca Moldova sa demareze oficial negocierile, poate demonstra un motiv in plus ca UE trebuie sa continue decisiv ritmul alert de integrare europeana a Chisinaului.

In cele din urma, sper ca europarlamentarii romani vor deveni mai constienti de mobilizarea si de implicarea activa a electoratului din Moldova, dar si vor fi stimulati sa faca si mai multa munca in favoarea parcursului european al tarii. Probabil ca si decidentii europeni vor simti o anumita presiune pentru a nu dezamagi, lucrand intens pentru a traduce interesele si nevoile specific moldovenesti in politici si actiuni concrete la nivelul Uniunii Europene.

In loc de concluzii

Cu certitudine, decidentii europeni ar trebui sa aiba o campanie mai activa in acest sens, pentru ca mai mult de un milion de cetateni europeni care locuiesc momentan intr-un stat non-UE nu stiau ca au aceasta sansa de a vota, dar au facut-o pentru ca:

se simt romani;
partidele din Moldova i-au indemnat la vot;
societatea civila a explicat pe intelese de ce moldovenii trebuie sa voteze la aceste alegeri.

Prin prezenta la aceste alegeri europene, romanii de peste Prut au transmis un mesaj transant, atat Romaniei, cat si Uniunii Europene, prin care au demonstrat cat de mult isi doresc in Uniunea Europeana.

Acest editorial a aparut prima data pe site-ul publicatiei din Republica Moldova – Agora.md

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: