Parlamentul de la Chisinau a decis introducerea starii de urgenta in Republica Moldova, timp de 60 de zile, incepand din 16 decembrie

externe

stare de urgenta, Republica Moldova, gaz rusesc, Transnistria

In noaptea de 13 decembrie, Parlamentul Republicii Moldova a votat pentru introducerea starii de urgenta in tara. Aceasta va ramane in vigoare timp de 60 de zile, incepand cu 16 decembrie, relateaza Reuters.

Potrivit Reuters, Moldova primeste gaz rusesc prin Ucraina, care nu intentioneaza sa prelungeasca actualul contract de tranzit cu Gazprom, care expira la 31 decembrie. Acest lucru reprezinta o amenintare pentru Moldova, deoarece este strans legata de Transnistria.

Din 2022, Transnistria si guvernul central al Moldovei au convenit ca tot gazul rusesc primit de Moldova sa fie directionat catre regiunea nerecunoscuta.

Deoarece tranzitul de gaze este acum pus sub semnul intrebarii, guvernul a declarat ca intreruperea livrarilor de gaze catre Transnistria va duce la o criza umanitara si va crea, de asemenea, riscuri pentru stabilitatea sectorului energetic al Moldovei. In plus, Reuters clarifica faptul ca Transnistria gazduieste o centrala electrica care functioneaza cu gaz rusesc. Aceasta centrala este un sprijin esential pentru regiunea transnistreana si furnizeaza cea mai mare parte a energiei electrice pentru zonele controlate direct de Moldova.

In consecinta, ambele parti sunt dependente una de cealalta. Starea de urgenta (SOE), care a fost votata de 56 si 101 deputati, permite guvernului sa reactioneze rapid si sa restrictioneze exportul de resurse energetice. Decizia de a adopta o astfel de masura a fost luata de prim-ministrul tarii, Dorin Recean.

Acesta a declarat ca presedintele rus Vladimir Putin doreste sa lase populatia din Transnistria fara gaz si electricitate si sa o tina ostatica. Potrivit lui Recean, Moscova face acest lucru pentru a destabiliza situatia din Moldova. Prin urmare, el a facut apel la parlament sa aprobe SOE, astfel incat aceasta iarna sa fie ultima din istoria tarii cand ne putem confrunta cu santajul energetic.

Recean a explicat ce a vrut sa spuna prin santaj. El a precizat ca problema tranzitului prin Ucraina este o problema artificiala, deoarece gazul rusesc poate fi transportat pe rute alternative.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: