Parlamentul albanez a aprobat acordul pentru preluarea migrantilor din Italia. Socialistii au votat in unanimitate, cei de dreapta au boicotat votul

externe

migranti

Parlamentul albanez a aprobat joi un acord prin care tara va prelua mii de solicitanti de azil salvati in apele internationale de catre Italia in timp ce cererile lor sunt procesate, in ciuda protestelor din partea parlamentarilor din opozitie si a grupurilor pentru drepturile omului, relateaza Associated Press.

Conform acordului pe cinci ani, Albania ar putea adaposti pana la 3.000 de migranti la un moment dat. Avand in vedere ca se asteapta ca procesarea cererilor de azil sa dureze aproximativ o luna, numarul solicitantilor de azil trimisi in Albania ar putea ajunge pana la 36.000 intr-un an.

Acordul, semnat in noiembrie intre premierul albanez Edi Rama si premierul italian Giorgia Meloni, face parte din eforturile acesteia de a imparti povara abordarii problemei migratiei cu alte tari europene. Acordul a fost aprobat de presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dar a fost amplu criticat de grupurile pentru drepturile omului.

Parlamentul, dominat de Partidul Socialist de stanga al lui Rama, a votat cu 77 la zero pentru a aproba acordul, cu 63 de parlamentari lipsa. Cea mai mare parte a opozitiei conservatoare, care a refuzat sa participe, a stat in sala si a incercat sa perturbe votul cu fluieraturi.

Un grup de 30 de parlamentari a incercat sa blocheze ratificarea apeland la Curtea Constitutionala, dar la sfarsitul lunii ianuarie, instanta a declarat ca acordul poate fi pus in aplicare.

Camera inferioara a parlamentului italian a aprobat acordul in ianuarie, urmata de Senat la inceputul acestei luni.

Doua centre de procesare vor fi infiintate in Albania, la un cost pentru Italia de peste 600 de milioane de euro pe o perioada de cinci ani. Facilitatile ar urma sa fie gestionate in totalitate de Italia in timp ce aceasta va procesa rapid cererile de azil. Meloni a declarat ca se asteapta ca acestea sa devina operationale pana in primavara anului 2024.

Italia ar ramane responsabila din punct de vedere legal pentru migranti pe tot parcursul procesului si i-ar primi daca li se acorda protectie internationala sau ar organiza expulzarea lor din Albania daca sunt refuzati.

Cei preluati din apele teritoriale ale Italiei sau de catre navele de salvare operate de organizatii neguvernamentale si-ar pastra dreptul, in conformitate cu dreptul international si cu dreptul UE, de a solicita azil in Italia si de a le fi procesate cererile in aceasta tara.

Rama a declarat ca Albania este alaturi de Meloni in semn de recunostinta in numele albanezilor care au gasit refugiu in Italia si „au scapat de iad si si-au gasit o viata mai buna” dupa prabusirea comunismului in Albania in anii 1990.

Italia a cerut ajutorul si altor tari din UE pentru a face fata numarului tot mai mare de sosiri. Datele Ministerului italian de Interne au aratat ca sosirile de migranti in Italia au crescut cu 50% in 2023 fata de anul precedent. Aproximativ 155.750 de migranti au ajuns pe coastele italiene anul trecut, inclusiv peste 17.000 de minori neinsotiti, fata de 103.850 in 2022.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: