externe

Parlamentarii polonezi dezbat liberalizarea dreptului la avort la cerere

Parlamentarii polonezi au avut o dezbatere de referinta cu privire la dreptul la avort la cerere, pentru prima data in mai bine de 30 de ani, potrivit BBC.

Religia catolica ramane puternica in Polonia si multi se asteptau ca dezbaterea sa provoace emotii puternice, poate furtunoase. Dar multi parlamentari nu si-au facut timp sa participe. Au participat putini parlamentari ai opozitiei de dreapta, si au existat si absente din partea membrilor guvernului.

Femeile reprezinta doar 29% dintre parlamentarii din camera inferioara a Poloniei, Sejm, dar vorbitorii in timpul dezbaterii au fost in mare parte femei.

Parlamentarii au dezbatut liberalizarea uneia dintre cele mai restrictive legi ale UE privind avortul. Procedura este permisa numai atunci cand sarcina pune in pericol sanatatea unei femei sau cand rezulta din viol sau incest.

Multe sondaje de opinie au aratat un sprijin din ce in ce mai mare pentru accesul sporit la avort, in special pe motive medicale si penale, dar politicienii au fost reticenti in a actiona.

De fapt, guvernul anterior condus de Partidul Lege si Justitie de dreapta, sustinut de Biserica Catolica, a inasprit legea, judecatorii Tribunalului Constitutional, care aveau legaturi cu guvernul, hotarand in 2020 ca avortul pe motiv de anomalii fetale severe si ireversibile era neconstitutional.

Hotararea a provocat furie. Timp de luni de zile, sute de mii de femei au protestat in orase din intreaga tara.

„Este o barbarie. Tortura a fost legalizata de Tribunalul Constitutional. Este timpul sa remediem greseala facuta atunci. Tara noastra obliga femeile sa duca la termen sarcinile nedorite in cazurile cu malformatii fetale. Este condamnabil”, a declarat Antonina Lewandowska de la grupul pentru drepturile Federatiei pentru BBC.

De atunci, mai multe femei au murit in spital, deoarece medicii au refuzat sa faca avorturi chiar si in cazurile in care anomalii grave ale fatului puneau viata mamei in pericol.

„Interdictia avortului ucide si nu face avortul sa dispara. Oamenii care isi doresc unul pur si simplu gasesc o alta cale”, a spus ministrul Egalitatii, Katarzyna Kotula.

In fata parlamentului, protestatarii anti-avort au afisat un banner in care il compara pe ministrul de stanga cu Adolf Hitler.  Aproximativ 20 de manifestanti au lovit clopotul unei biserici in timp ce o inregistrare cu strigatele unui nou-nascut au fost redate in bucla. In cladire, Dariusz Matecki, de la Partidul Polonia Suverana, a tinut o pancarta cu un fat pe ea, impreuna cu o inregistrare a inimii unui fat care batea.

Multi parlamentari din coalitie au sustinut ca avortul este un drept al femeii, dar deputatul pentru Drept si Justitie Katarzyna Sojka nu a fost de acord. „Nu vorbi in numele tuturor polonezilor pentru ca nu au aceeasi parere ca tine”, a spus ea.

Noul prim-ministru al Poloniei, Donald Tusk, s-a angajat sa introduca avortul la cerere. Dar coalitia sa, care variaza de la stanga la conservatori agrari, este impartita in privinta cat de mult sa liberalizeze legea.

Stanga si coalitia civica centrista a lui Tusk au depus proiecte de lege privind avortul la cerere pana la 12 saptamani si pana la 24 de saptamani in anumite cazuri medicale si penale. Stanga vrea, de asemenea, sa depenalizeze asistenta la avort. Orice persoana care ajuta la intreruperea sarcinii risca in prezent pana la trei ani de inchisoare.

A Treia Cale conservatoare este in favoarea unui referendum pe aceasta tema.

Vineri este asteptat un vot pentru a respinge proiectele sau a le trimite pentru discutii suplimentare in comisie.

Liberalizarea legii nu va fi usoara. Partidul Lege si Justitie au spus ca se va opune avortului la cerere, dar va discuta propunerea Partidului A Treia Cale.

Coalitia are o majoritate anemica, iar abtinerile Partidului A Treia Cale ar putea condamna propunerile Stangii si Coalitiei Civice.

Chiar daca toate cele patru proiecte de lege supravietuiesc pana la votul final, presedintele polonez Andrzej Duda, un catolic practicant, are puterea de a se opune proiectelor de lege adoptate de parlament un drept pe care cel mai probabil si-l va exercita.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago