Parchetul General avertizeaza ca dupa decizia de joi a CCR exista riscul urias al unei discontinuitati in ce priveste prescriptia penala, iar asta va avea afecte dintre cele mai grave.
”Punerea in acord a dispozitiilor neconstitutionale depinde de motivarea si criteriile retinute de curte. Avem, insa, un reper adecvat de reglementare, in dispozitiile vechiului Cod penal. De la acest punct, o interventie de modificare credem ca va fi simpla si trebuie adresata punctual, pentru aceasta institutie importanta de drept. Consecintele, in cazul in care neconstitutionalitatea va antrena incetarea efectelor art. 155 Cod penal, vor fi majore, cu aplicabilitate pentru aproape orice fel de infractiune”, a transmis, vineri, Parchetul General, intr-un comunicat de presa.
Potrivit procurorilor ar fi afectate infractiuni precum: furtul, coruperea sexuala a minorilor, falsurile, inselaciunea, unele forme ale pornografiei infantile, unele infractiuni contra sigurantei sistemelor informatice, accidentele de circulatie.
”In grupa de infractiuni cu pedepse intre 5 si 10 ani, pentru care prescriptia generala este de 8 ani, sunt infractiuni grave si a caror cercetare presupune perioade mai mari, in mod obiectiv: evaziunea fiscala, rele tratamente aplicate minorului, infractiuni de coruptie, traficul de persoane. Intreruperea termenului de prescriptie si interventia prescriptiei speciale constituie un factor de echilibru in filozofia stabilirii raspunderii penale, efectul general al reducerii limitelor de pedeapsa fiind echilibrat prin termenul prescriptiei speciale, care este dublul termenului de prescriptie generala”, au mai transmis procurorii.
Potrivit acestora, intreruperea termenului de prescriptie reprezinta un instrument pentru protectia victimelor infractiunilor si trebuie asumat ca intentia legiuitorului (combinata din pedepse mai reduse fata de vechiul cod penal si procedura camerei preliminare, care depaseste in concret termenul de 60 de zile) nu s-a confirmat in totalitate prin aplicarea noului Cod de procedura penala.
”Nu trebuie ca legea sa priveze victimele infractiunilor de posibilitatea de a stabili raspunderea autorilor faptelor, ci trebuie aplicate solutii pentru continuitatea unei institutii importante a dreptului penal. In concluzie, aspectul de neconstitutionalitate poate fi usor remediat, dar interventia unei discontinuitati a normei va avea unul dintre cele mai grave efecte ale unei decizii CCR, afectand cvasitotalitatea infractiunilor”, a transmis Parchetul General.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…