Papa le-a multumit jurnalistilor pentru ca au contribuit la dezvaluirea scandalurilor de abuz sexual

externe

papa. declaratii, marea Rusie, critici, Ucraina, Kremlin

Papa Francisc le-a multumit sambata jurnalistilor pentru ca au contribuit la dezvaluirea scandalurilor de abuz sexual pe care Biserica Romano Catolica a incercat initial sa le acopere, relateaza Reuters, citata de Agerpres.

Papa a elogiat ceea ce a numit „misiunea” jurnalismului si a spus ca este vital pentru reporteri sa iasa din redactiile lor si sa descopere ce se intampla in lumea exterioara pentru a putea contracara dezinformarea intalnita adesea in mediul online.

„Va multumesc pentru ceea ce ne spuneti despre ceea ce este gresit in Biserica, pentru ca ne ajutati sa nu trecem lucrurile sub tacere si pentru ca ati dat o voce victimelor abuzurilor”, a spus papa.

Francisc a facut aceste afirmatii la o ceremonie de omagiere a doi corespondenti veterani – Philip Pullella de la Reuters si Valentina Alazraki de la Noticieros Televisa din Mexic – pentru lunga lor cariera profesionala in care au acoperit activitatile Vaticanului.

Un prim scandal de abuz sexual a ajuns pe primele pagini ale ziarelor in 2002, cand cotidianul american The Boston Globe a scris o serie de articole care expuneau un tipar de abuz al minorilor de catre clerici si o cultura larg raspandita de tainuire in cadrul bisericii.

De atunci, scandalurile au zguduit biserica in nenumarate tari, cel mai recent in Franta, unde o investigatie majora a descoperit in octombrie ca clerici francezi au abuzat peste 200.000 de copii in ultimii 70 de ani.

Criticii l-au acuzat pe Francisc ca raspunde prea lent la aceste scandaluri dupa ce a devenit pontif in 2013 si ca a acordat mai multa greutate afirmatiilor clericilor decat celor ale victimelor abuzurilor.

In 2018 el a incercat sa abordeze aceste greseli ale trecutului, recunoscand public ca a gresit in privinta unui caz din Chile si angajandu-se ca biserica sa nu mai incerce niciodata sa acopere astfel de abuzuri. In 2019, el a facut apel la o „lupta totala” impotriva unei infractiuni „care ar trebui sa fie stearsa de pe fata pamantului”.

Francisc a mai spus sambata ca jurnalistii au misiunea „de a explica lumea, de a o face mai putin obscura, de a-i face pe cei care traiesc in ea sa se teama mai putin”.

Pentru a face acest lucru, Suveranul Pontif a spus ca reporterii „trebuie sa scape tiraniei” dorintei de a fi mereu online. „Nu toti pot fi curajosi pe e-mail, la telefon sau pe ecran”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: