Papa Francisc taie radical din puterile influentei organizatii Opus Dei. Liderul Opus Dei nu va mai fi considerat episcop si nu va mai putea sa poarte nici vesminte episcopale
Decretul prin care papa Francisc a reformat influenta si conservatoarea organizatie catolica Opus Dei, criticata uneori pentru functionarea sa opaca si sectara, a intrat in vigoare joi, informeaza AFP, citata de Agerpres.
Prezenta mai ales in Europa si in America de Sud, organizatia Opus Dei („Lucrarea lui Dumnezeu” – traducerea din latina) a primit in 1982 de la papa Ioan Paul al II-lea statutul – unic – de „prelatura personala”.
Organizatia a devenit astfel un fel de super-eparhie fara teritoriu, gestionata simultan de dreptul canonic si de propriul statut, raspunzand in fata papei.
Concret, prin al sau „Motu Proprio”, un decret personal al suveranului pontif, papa Francisc a redus puterea si independenta acestei organizatii si a realizat o veritabila distantare intre Opus Dei si el insusi, au explicat anumiti experti in drept papal.
Documentul pontifical, intitulat „Ad charisma tuendum” („Pentru a proteja charisma”), intrat in vigoare incepand de joi si publicat inca din iulie, precizeaza ca prerogativele papale asupra prelaturii personale sunt incredintate Discaterului (structura echivalenta unui minister) pentru Cler.
In fiecare an, in loc de cinci cum se proceda pana acum, Opus Dei va trebui sa prezinte in fata acestui organ un raport despre situatia sa interna si despre desfasurarea activitatilor sale apostolice.
„Unii au interpretat dispozitiile Sfantului Scaun folosind termeni precum ‘retrogradare’ si ‘pierdere de putere'”, a declarat Manuel Sanchez, de la biroul de presa al Opus Dei. „Acest tip de limbaj nu ne intereseaza, pentru ca, pentru un catolic, folosirea categoriilor de putere sau mondene nu are niciun sens”, a adaugat el.
Papa Francisc, care, de la preluarea mandatului sau in 2013 s-a angajat sa reformeze Curia romana – guvernul central al Bisericii Catolice -, a aprobat mai multe masuri pentru a moderniza si a asigura o mai mare transparenta in randul institutiei pe care o conduce.
Jesus Bastante, de la site-ul specializat spaniol Religion Digital, considera ca dupa 40 de ani de la ridicarea Opus Dei la rangul de prelatura personala de catre Ioan Paul al II-lea, „papa Francisc incearca sa puna capat unei structuri excesiv ierarhice”.
Potrivit unor interpretari ale textului, liderul Opus Dei nu va mai fi considerat episcop si nu va mai putea sa poarte nici vesminte episcopale.
Liderul actual al Opus Dei, Fernando Ocariz, a declarat in luna iulie pentru site-ul acestei organizatii ca titlul sau de episcop „nu a fost si nu este necesar pentru a conduce afacerile Opus Dei”.
Forma de guvernare a Opus Dei „se va baza mai mult pe charisma decat pe autoritatea ierarhica”, a subliniat papa Francisc in documentul sau.
Infiintata in 1928 in Spania de un tanar preot, Josemaria Escriva de Balaguer (1902-1975), organizatia Opus Dei are in prezent aproape 90.000 de membri in 80 de tari, in principal in Europa si in America de Sud, din care 1.900 sunt preoti. Fieful sau ramane Spania, unde aceasta organizatie a avut un rol controversat in timpul regimului franchist.