Papa Francisc, referire la eroii momentului: romanii din diaspora. In sala ascultau ingalbeniti Dancila si Tariceanu

news

Papa Francisc a vorbit, vineri, in discursul rostit la Cotroceni despre unitate si armonie si a avut grija sa-i mentioneze pe romanii din diaspora, intr-un context in care zilele acestea se vorbeste mai mult decat oricand despre romanii plecati in strainatate, anunta Digi24. Intr-un mesaj care a avut mai multe intelesuri, Papa Francisc a parut sa indemne si clasa politica sa aiba mai multa grija de cetateni si sa consolideze statul democratic.

„Aduc un omagiu sacrificiului fiilor si fiicelor Romaniei care prin cultura lor, prin patrimoniul valorilor si al muncii lor imbogatesc tarile in care au imigrat, iar prin roadele efortului lor isi ajuta familiile ramase in patrie”, a spus Papa Francisc in discursul rostit la Cotroceni.

„Ma bucur sa ma aflu in frumoasa dumneavoastra tara la 20 de ani de la vizita Sfantului Ioan Paul al II-lea, in momentul in care R.omania, pentru prima data de cand face parte din Uniunea Europeana detine in acest semestru Presedintia Consiliului European. Momentul acesta este potrivit pentru a avea o privire de ansamblu asupra celor 30 de ani de cand Romania s-a eliberat de un regim care oprima libertatea civila si religioasa si o izola de celelalte tari europene si care, pe langa aceasta, dusese la stagnarea economiei si la epuizarea fortelor sale creatoare”,  a spus Papa Francisc in preambulul discursului sau, citat de Digi24.

„In acest timp, Romania s-a angajat intr-un proiect democratic printr-un pluralism al fortelor politice si sociale si prin dialogul intre acestea, avand drept scop recunoasterea esentiala a libertatii religioase si integrarea deplina a tarii in contextul international mai larg.

Se impune sa recunoastem ca, in ciuda numeroaselor dificultati si lipsuri, Romania a facut multi pasi inainte pe acest drum. Vointa de a progresa in diferitele sectoare ale vietii civile, sociale si stiintifice, a descatusat energiile si inventivitatea, a eliberat fortele creatoare pana atunci tinute captive si a dat un nou avant multorn initiative, propulsand tara spre secolul al XXI-lea. Va incurajez sa continuati munca de consolitare a structurilor si a institutiilor necesare, nu doar pentru a raspunde aspiratiilor legitime ale cetatenilor, dar si pentru a stimula si a crea conditiile pentru ca poporul dumneavoastra sa-si manifeste intregul potential si ingeniozitatea de care stim ca este capabil”, a aratat Papa Francisc.

„Trebuie sa recunoastem totodata ca transformarile generate de deschiderea sper o noua era au atras dupa sine, odata cu beneficiile, si aparitia unor inevitabile obstacole de depasit si a unor consecinte care nu sunt intotdeauna usor de rezolvat pentru a pastra stabilitatea sociala si pentru buna administrare a tarii. Ma refer in primul rand la fenomenul emigratiei, care a determinat milioane de oameni sa-si lase casa si patria pentru a cauta noi oportunitati de lucru si de viata demna. Ma gandesc la depopularea atator sate care, in cativa ani, s-au vazut parasite de o mare parte a locuitorilor lor. Imi dau seama de consecintele pe care toate aceste fenomene le pot avea asupra calitatii vietii in acele locuri si de secatuirea celor mai bogate surse culturale si spirituale ale poporului vostru, cele care v-au intarit in vremuri grele”, a mai spus Suveranul Pontif subliniind problema declinului demografic al Romaniei.

Vorbind despre diaspora romaneasca, Papa Francisc a facut un apel indirect la politicieni, a transmis un indemn la unitate si i-a rugat sa se ingrijeasca de binele poporului: „Pentru a infrunta dificultatile acestei noi faze istorice, pentru a identifica solutii eficiente si a gasi puterea de a le pune in practica, trebuie sa se intensifice colaborarea pozitiva a fortelor politice, economice, sociale si spirituale. Este nevoie ca toti sa mearga impreuna si sa-si propuna ferm sa nu renunte la vocatia cea mai nobila si sa-si propuna ferm sa nu renunte la vocatia cea mai nobila la care Statul trebuie sa aspire: sa se ingrijeasca de binele comun al poporului sau”.

In sala de la Cotroceni unde Papa Francisc si-a rostit discursul erau prezenti toti fostii presedinti ai Romaniei, cu exceptia lui Ion Iliescu, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, premierul Viorica Dancila, presedintele Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu, numerosi alti reprezentanti ai institutiilor tarii, politicieni, desigur inalti prelati si reprezentanti ai Bisericii, dar si sportivi de performanta ai Romaniei, intre care Gheorghe Hagi, Leonard Doroftei si Mihai Covaliu.

„A merge impreuna, ca mijloc de construire a istoriei, impune nobletea de a renunta la ceva din propriile nazuinte sau din interesul personal, in favoarea unui plan mai amplu, astfel incat sa se creeze o armonie care sa permita inaintarea sigura spre teluri comune. In felul acesta, se poate construi o societate care sa-i includa pe toti, in care fiecare, punandu-si la dispozitie propriile talente si competente printr-o educatie de calitate si prin munca creativa, participativa si solidara, sa devina protagonist al binelui comun”, le-a spus Papa Francisc.

„O societate in care cei mai slabi, cei mai saraci si cei din urma sa nu fie considerati indezirabili, obstacole care ar impiedica masina sa mearga, ci cetateni si frati care trebuie complet integrati in viata civila. Ba mai mult, trebuie sa fie perceputi drept cea mai sigura dovada ca modelul de societate care se construieste este cel bun. De fapt, cu cat o societate se preocupa mai mult de soarta celor mai dezavantajati cu atat mai mult isi dovedeste gradul de civilizatie”, a pledat Papa Francisc.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: