Panourile solare se aduna in depozite. Abundenta ofertei a injumatatit preturile, potrivit Agentiei Internationale pentru Energie
In SUA si Uniunea Europeana se inregistreaza stocuri mari de panouri solare, dupa ce capacitatea de productie in crestere a alimentat o supraoferta substantiala, a anuntat Agentia Internationala pentru Energie, relateaza Business Insider.
La sfarsitul anului trecut, se estimase ca s-au acumulat 45 de gigawati de module in SUA si 90 de gigawati in UE, aproape de doua ori mai mult decat instalatiile prognozate pentru 2024, potrivit AIE.
Surplusul a facut ca preturile sa scada cu aproape 50% in 2023, in conditiile in care nivelurile de productie au fost de trei ori mai mari decat cele inregistrate in 2021, iar AIE considera ca oferta excedentara va continua.
„Pe baza proiectelor de productie, aceasta se va extinde la peste 1.100 GW in 2024 si la 1.300 GW in 2028, ramanand la mai mult decat dublul instalatiilor fotovoltaice anuale in perioada de prognoza”, se arata in raport.
Desi alte tari – si anume SUA, India si regiunea ASEAN – depun eforturi pentru a-si imbunatati productia, China va detine 85% din capacitatea de productie a modulelor solare pana in 2028.
Cu toate acestea, extinderea in continuare a lantului de aprovizionare nu va fi satisfacuta de cererea in crestere, iar ratele de utilizare a productiei la nivel mondial vor scadea. Acestea s-au prabusit deja cu 60% in 2023 si ar putea scadea sub 40% pana in urmatorii patru ani, potrivit raportului.
Acest lucru nu numai ca inseamna preturi si mai mici, dar va duce si la o concurenta acerba intre producatori. Producatorii mai putin eficienti vor avea de pierdut, pe masura ce supracapacitatea excesiva si preturile scazute ale modulelor se adauga la provocarile financiare.
„Pentru a supravietui pe o piata atat de competitiva, producatorii se concentreaza pe reducerea costurilor si pe inovare. Companiile mari, integrate pe verticala, vor avea un avantaj, deoarece sunt capabile sa controleze costurile de-a lungul intregului lant valoric”, a scris AIE.