Panica la bordul unei ambarcatiuni cu migranti in apropierea coastelor Libiei. Barbati mascati si inarmati au sarit la bordul vasului in timp ce nava Ocean Viking incerca sa salveze migrantii
Un grup de barbati mascati si inarmati au amenintat o barca de lemn aflata in pericol in centrul Mediteranei, determinandu-i pe pasagerii inspaimantati sa se arunce in mare, potrivit The Guardian.
Incidentul s-a petrecut marti dimineata devreme, in timp ce echipajul de pe nava de salvare Ocean Viking, operata de organizatia caritabila SOS Mediterranee, evacua 93 de persoane inghesuite pe ambarcatiunea de lemn aflata in dificultate, la aproximativ 30 km de coasta Libiei.
Pasagerii ramasi erau transferati pe o barca de siguranta cand un grup de barbati mascati si inarmati, in doua barci de cauciuc neidentificabile, au ajuns la fata locului. In imaginile video, unul dintre barbati poate fi vazut sarind pe vasul de lemn, provocand panica, iar pasagerii aruncandu-se peste bord. Barbatii au fugit apoi, luand cu ei barca goala.
„Nu stim cine au fost indivizii sau de unde au venit. Dar nu avem nicio indoiala ca erau libieni. Oamenilor de la bord, multi nestiind sa inoate, le-a fost atat de frica sa nu fie dusi inapoi in Libia, incat au ales sa se arunce in mare. Au preferat sa se inece decat sa se intoarca in Libia – auzim adesea asta de la supravietuitorii unor naufragii”, a declarat Francesco Creazzo, purtator de cuvant al SOS Mediterranee.
Ocean Viking a mai salvat alte 27 de persoane de pe o a doua nava aflata in primejdie, salvand in total 120 de persoane intr-o singura zi, inclusiv bebelusi si minori neinsotiti.
Creazzo a spus ca un incident similar s-a intamplat in februarie. „Este o situatie haotica intr-o zona in care nu exista o misiune europeana de siguranta”, a adaugat el.
Au existat cazuri in trecut in care s-a tras asupra barcilor cu migranti si navelor de salvare, uneori de catre paza de coasta libiana. Creazzo a spus ca astfel de incidente au devenit mai dese din 2017, cand guvernul italian a incheiat un acord cu Libia, aprobat de Consiliul European, oferindu-se sa finanteze, sa echipeze si sa-si antreneze paza de coasta pentru a intercepta si a aduce ambarcatiunile inapoi intr-o tara in care ONG-urile spun ca sufera abuzuri si torturi.
„Marea a fost complet abandonata de cei care ar trebui sa asigure salvarile, adica statele UE. Paza de coasta libiana era deja un element de haos si imprevizibilitate, comitand incalcari grave ale drepturilor omului impotriva acestor oameni. Dar din 2017 situatia s-a inrautatit progresiv”, ”, a spus Creazzo.
Numarul navelor de salvare care opereaza in zona centrala a Mediteranei, considerata una dintre cele mai periculoase zone maritime din lume, a scazut considerabil din 2017, ca urmare a masurilor stricte luate de diferitele guverne italiene.
In conformitate cu legislatia introdusa de guvernul de extrema dreapta al premierului Giorgia Meloni, la scurt timp dupa preluarea puterii in octombrie 2022, navele caritabile pot intreprinde o singura operatiune de salvare la un moment dat si, ulterior, trebuie sa mearga direct intr-un port desemnat de paza de coasta italiana. In multe cazuri, porturile alocate au fost in centrul sau nordul Italiei, spre deosebire de porturile mai apropiate din Sicilia sau Calabria. Mai multe nave au fost sechestrate, iar capitanii lor amendati pentru incalcarea regulilor. Criticii spun ca masura a dus la mai multe decese pe mare.
Dupa operatiunea de salvare de marti, nava Ocean Viking a fost trimisa in portul Marina di Carrara din Toscana.
Italia este unul dintre principalele destinatii pentru oamenii care incearca sa ajunga in Europa. Din 2014, ONU a inregistrat peste 20.000 de morti si disparitii pe acest traseu. In acest an, pana la 17 iunie, aproximativ 749 de persoane au murit in timp ce incercau sa traverseze Mediterana.