Virusul COVID-19 a dus la cea mai severa criza de sanatate si criza economica de dupa Al Doilea Razboi Mondial, arata un raport al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE). Numarul urias al bolnavilor si persoanelor decedate au avut un impact fara precedent la nivelul pietei fortei de munca si bunastarii, se arata in raportul oficial, cu titlul “World Economy on a Tightrope”.
Expertii OCDE prezinta doua scenarii macroeconomice, cu un singur val de pandemie, respectiv cu doua valuri ale acestui soc.
OCDE mentioneaza ca economia mondiala se deterioreaza dramatic in al doilea trimestru al anului curent, cu impact la nivelul pietei fortei de munca (cresterea ratei somajului spre niveluri ridicate), dar si in sfera finantelor publice (majorarea semnificativa a deficitului si datoriei publice, inclusiv in contextul amplelor masuri implementate in ultimele luni).
Conform primului scenariu elaborat de expertii OCDE economia mondiala ar putea sa scada cu 6% an/an in 2020. PIB-ul SUA s-ar putea diminua cu 7,3% in 2020, dar ar putea creste cu 4,1% in 2021.
Pentru economia Chinei expertii OCDE previzioneaza o ajustare cu 2,6% in 2020, urmata de crestere cu 6,8% in 2021.
In acest scenariu PIB-ul Zonei Euro ar putea sa scada cu 9,1% in 2020, o redinamizare la 6,5% fiind prognozata pentru 2021.
Conform celui de-al doilea scenariu, economia mondiala se va ajusta cu 7,6% in 2020, iar procesul de redinamizare va fi unul mai lent.
Pentru economia SUA, expertii OCDE prognozeaza un declin cu 8,5% anul acesta, urmat de o crestere cu 1,9% in 2021.
PIB-ul Chinei s-ar putea diminua cu 3,7% in 2020, ca in 2012 sa creasca la 4,5%.
Economia Zonei Euro indica perspectiva unei scaderi cu 11,5% in 2020, urmata de crestere cu 3,5% in 2021.
Printre factorii de risc pentru evolutia economiei mondiale si economiilor statelor dezvoltate in trimestrele urmatoare raportul OCDE mentioneaza:
1. cresterea semnificativa a somajului pentru salariatii cu venituri mici, dat fiind impactul pandemiei asupra sectoarelor cu o pondere ridicata a acestor categorii de angajati;
2. deteriorarea severa a perspectivelor de integrare pe piata fortei de munca pentru tineri;
3. gradul ridicat de indatorare pentru companiile din sectoarele cele mai afectate de pandemie;
4. perspectiva reintensificarii perceptiei de risc pe pietele financiare, indeosebi la nivelul tarilor emergente.
Expertii OCDE recomanda continuarea mix-ului relaxat/acomodativ de politici economice, mai ales in contextul perspectivelor de persistenta a inflatiei la un nivel redus pe termen mediu.
De asemenea, raportul OCDE atrage atentia cu privire la importanta investitiilor in sistemul de sanatate (inclusiv in productia de echipamente medicale), consolidarii masurilor de testare si monitorizare (pentru evitarea unui alt val de pandemie) si intaririi cooperarii globale pentru descoperirea unui vaccin/tratament.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…