Ministerrul Educatiei propune, intr-un proiect de ordonanta de urgenta supus dezbaterii publice, echivalarea probelor orale ale Bacalaureatului cu notele din liceu. De asemenea, evaluarea de clasa a VI-a ar urma sa nu se mai tina.
Ministerul Educatiei precizeaza, intr-un comunicat de presa, ca probele orale se echivaleaza in 7 zile de la intrarea in vigoare a actului normativ.
”La examenul national de bacalaureat, pentru anul scolar 2022 – 2023, probele de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, probele de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna pentru elevii care au urmat studiile liceale intr-o limba a minoritatilor nationale, probele de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala studiata pe parcursul invatamantului liceal si probele de evaluare a competentelor digitale se echivaleaza/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educatiei, in termen de 7 zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta”, a transmis Ministerul Educatiei.
De asemenea, se prevede ca, pentru anul scolar 2022 – 2023, evaluarea elevilor prin doua probe transdisciplinare: limba si comunicare, matematica si stiinte, la finalul clasei a VI-a nu se mai organizeaza.
”In sesiunea 2023, concursul national de ocupare a posturilor didactice de predare din invatamantul preuniversitar va consta in sustinerea de catre candidati a unei probe scrise, similar modalitatii de organizare a acestui concurs in sesiunile 2020 si 2021. Organizarea concursului va asigura incadrarea unitatilor de invatamant cu personal didactic de predare calificat”, se mai arata in documentul citat.
Ministerul Educatiei precizeaza ca propune aceste mpsuri, in principal, ”in vederea asigurarii dreptului constitutional al tuturor absolventilor la invatatura, examenul national de bacalaureat sa poata fi sustinut in timp util, de un numar de 147.491 de elevi, astfel incat sa nu se perturbe nici calendarele de admitere in invatamantul postliceal/universitar, dar nici calendarul examenelor celorlalte examene nationale care se desfasoara in aceasta perioada”.
”In contextul in care activitatile specifice procesului educational sunt afectate de desfasurarea grevei generale din invatamantul preuniversitar, iar sustinerea examenului de bacalaureat presupune incadrarea intr-un calendar care sa nu afecteze dreptul absolventilor care promoveaza examenul de a-si continua studiile in invatamantul postliceal/universitar, se impune luarea unor masuri administrative cu privire la modul de desfasurare si de sustinere de catre acestia a examenului, programat dupa incheierea cursurilor anului scolar 2022 – 2023.
In acest sens, subliniem faptul ca evaluarea continua la disciplinele subsumate probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale a fost finalizata prin medie anuala, iar nivelul mediilor multianuale – echivalate cu niveluri de competenta in baza unei metodologii specifice – pot suplini cu succes o evaluare sumativa, finalizata cu un nivel de competenta”, se mai aratra in document.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…