Uniunea Salvati Romania reclama faptul ca legea offshore a fost adoptata fara niciun fel de studiu de impact, „dupa negocieri purtate de Liviu Dragnea in spatele usilor inchise”.
„In aceste conditii, desi proiectul de lege este necesar pentru inceperea exploatarilor de gaze din Marea Neagra, USR s-a abtinut de la vot. Uniunea Salvati Romania analizeaza alaturi de partidele de opozitie motivele pentru a ataca la Curtea Constitutionala legea offshore”, se arata intr-un comunicat transmis marti.
Conform sursei citate, „legea offshore a ajuns la votul final intr-o forma care nu a fost propusa si dezbatuta de parlamentarii din comisiile de specialitate, asa cum ar fi fost normal intr-o tara democratica, ci intr-o forma dictata de Liviu Dragnea in spatele caruia s-au incolonat toti parlamentarii PSD – ALDE fara sa clipeasca, desi nu stiu care va fi impactul ei”.
„Ceea ce s-a intamplat ieri in Parlament la votul final pe legea offshore arata ca Romania este o tara in care Liviu Dragnea face legea, de la justitie la economie, de la DNA la gaze naturale. In timp ce membrii comisiilor parlamentare care urmau sa dea raport pe legea offshore incercau sa inteleaga si sa dezbata propunerea de taxare progresiva venita de la majoritatea parlamentara, Liviu Dragnea o prezenta la televizor si facea desene mai ceva ca in campania electorala din 2016, despre incasarile la bugetul de stat. Mesajul a fost unul cat se poate de clar – orice companie care va investi in proiecte mari in Romania va trebui sa treaca prin biroul lui Liviu Dragnea pentru a primi binecuvantare. O atitudine demna de un jupan care vede in Romania un Teleorman mai mare”, sustine deputatul USR Cristina Pruna, membru in Comisia de industrii a Camerei.
USR subliniaza ca legea offshore ar fi trebuit sa beneficieze de o dezbatere indelungata, iar toti actorii cheie ar fi trebuit sa stea la masa „astfel incat sa stim ca statul va beneficia de venituri corecte la buget in baza unui calcul si a unui rationament economic corect, ca investitorii vor avea predictibilitate si siguranta pe cadrul fiscal si ca, nu in cele din urma, consumatorii se vor bucura de un pret corect rezultat din concurenta de pe piata gazelor”.
Reprezentantii USR spun ca au reusit sa introduca trei amendamente in proiectul de lege, care urmaresc crearea unui cadru legislativ coerent pentru cei care desfasoara activitati petroliere, conservarea biodiversitatii in zonele de exploatare, precum si protejarea intereselor persoanelor din comunitatile locale limitrofe viitoarelor operatiuni petroliere.
„Am extins obligatia autorizarii lucrarilor offshore, a lucrarilor pe uscat pana la terminalele de coasta asa cum era deja prevazut pentru lucrarile la sonde, intr-un termen de 30 de zile de la depunerea documentatiei complete de catre titular. De asemenea, in pofida unor dezbateri aprinse, am obtinut admiterea instituirii obligatiei ca interdictiile si restrictiile legale din domeniul conservarii biodiversitatii si ariilor naturale protejate si cele din planurile de management ale ariilor naturale protejate sa ramana aplicabile lucrarilor prevazute de lege. Nu in ultimul rand, am dorit sa asiguram protectie asupra intereselor persoanelor din comunitatile locale limitrofe viitoarelor operatiuni petroliere, prin instituirea posibilitatii ca instantele judecatoresti sa aiba posibilitatea sa cenzureze si cuantumul compensatiilor acordate, nu doar pe cel al despagubirilor. Compensatiile sunt sumele aferente dreptului de trecere in schimbul limitarilor aduse dreptului de folosinta ca urmare a exercitarii dreptului de trecere”, a explicat senatoarea USR Ramona Dinu, membra in Comisia pentru dezvoltare si strategie economica.
USR sustine ca proiectul de exploatare a gazelor din Marea Neagra poate avea un impact benefic asupra pietei interne, „dar nu facut pe genunchi, in biroul domnului Dragnea”.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…