Concentratia de gaze cu efect de sera din atmosfera creste mai rapid decat oricand, iar padurile ar putea absorbi mai putin CO2 in viitor, se arata intr-un studiu al Organizatiei Meteorologice Mondiale. Insa CO2 nu este singurul gaz daunator climei care determina cresterea temperaturilor, relateaza televiziunea germana N-TV.
Avand in vedere concentratia record de gaze cu efect de sera din atmosfera, este de asteptat o crestere semnificativa a temperaturii pe Pamant in urmatoarele decenii, potrivit unui raport al ONU.
De la inceputul istoriei omenirii, concentratia de gaze daunatoare climei nu a crescut niciodata atat de rapid ca in ultimii 20 de ani, informeaza Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM) de la Geneva. Cresterea CO2 din 2004 a fost de aproximativ 11,4% – iar in 2023 cresterea a fost mai mare decat in anul precedent.
Anul trecut, pe langa emisiile ridicate si continue de CO2 produse de om, incendiile de padure si de vegetatie au contribuit, de asemenea, la aceasta crestere, potrivit buletinului anual privind gazele cu efect de sera.
Pentru dioxidul de carbon, concentratia in 2023 a fost de 420 ppm (parti pe milion). Aceasta corespunde cu 151% din nivelul dinaintea industrializarii (in jurul anului 1750). Cresterea de la an la an a fost de 2,3 ppm.
Anul trecut, metanul a fost la nivelul de 1934 ppb (parti pe miliard), iar protoxidul de azot de 336,9 ppb. Pentru metan, a fost 265% din nivelul preindustrial, iar pentru oxidul de azot 125%.
„Este clar ca nu suntem pe drumul cel bun pentru a limita incalzirea globala la mult sub doua grade si, daca este posibil, la 1,5 grade peste nivelurile preindustriale”, a declarat secretarul general al OMM, Celeste Saulo. Obiectivele au fost stabilite la Conferinta mondiala privind clima de la Paris din 2015. Urmatoarea conferinta va avea loc in Azerbaidjan in luna noiembrie a acestui an.
CO2 este de departe cel mai raspandit gaz cu efect de sera. Acesta se degradeaza foarte lent in atmosfera. Dupa 1 000 de ani, aproximativ 15-40% din acesta se afla inca in atmosfera, potrivit Agentiei Federale pentru Mediu.
Conform OMM, aproape jumatate din toate emisiile de CO2 raman in atmosfera. Mai bine de un sferteste absorbit de oceane, iar restul de alte ecosisteme. „Avand in vedere durata de viata extrem de lunga a CO2 in atmosfera, nivelul de temperatura deja observat va continua timp de cateva decenii, chiar daca emisiile sunt reduse rapid la zero”, se arata in studiul OMM.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…