Ordonanta de amnistie si gratiere. Toader, pozitie care l-a lasat fara replica pe Gadea. Ministrul se spala pe maini si paseaza totul Parlamentului

news

Tudorel Toader a sugerat marti, la Antena 3, ca exclude promovarea unei ordonante de urgenta privind amnistia si gratierea. El a pasat tema catre Parlament, spunand apasat ca nu se poate „substitui legiuitorului”, adica Parlamentului.

Intrebat daca „In romania anului 2017 este nevoie de o amnistie?”, Toader a dat un raspuns care l-a lasat fara aer pe Gadea.

„In istoria dreptului penal au fost relativ multe acte de clementa referitoare la amnistie si gratiere. Suntem in anul centenar, legiuitorul ar putea fi generos din aceasta perspectiva. Exista in Parlament, din anul trecut, un proiect e de lege privind gratierea si amnistia. Este vorba despre o vointa politica si o politica penala pe care legiuitorul o poate promova.

Eu nu ma substitui legiuitorului, vom vedea daca este calea de urmat. La Ministerul Justitiei nu exista nici in discutie, in dezbatere, un proiect de act normativ referitor la amnistie si gratiere”, a declarat Tudorel Toader la Antena 3.

S-a asternut o liniste nefireasca in studio. Mihai Gadea a ramas fara replica vreo cateva secunde.

Duminica seara, tot la Antena 3, Dragnea i-a cerut lui Tudorel Toader sa gaseasca „solutii”, sustinand ca „ideea aministiei nu este o iluzie juridica”.

„Ideea aministiei nu este o iluzie juridica, ca sa discutam foarte deschis si transant. Se vorbeste in spatiul public de foarte mult timp de a se gasi o solutie sau un pachet de solutii sa se repare nenorocirile care au fost generate de implicarea serviciilor in justitie, de implicarea procurorilor in instante si de rezultatele odioase ale acestor protocoale ilegale si neconstitutionale. Pentru mine si pentru noi, ca partid, ideea unei amnistii nu este o iluzie juridica”, a afirmat Dragnea.

„Trebuie sa se gaseasca solutiile pentru ca efectele acestor protocoale nenorocite sa fie sterse. Nu trebuie sa o mai lungeasca mult. Nu e amnistie, e in regula. Sa se dea posibilitatea ca cei nevinovati sa nu mai plateasca costul unei vanatori de vrajitoare care s-a petrecut in Romania. Sa se dea posibilitatea judecatorilor sa judece fara sa fie terorizati. In ce tara din lume mai avem aproape doua treimi dintre magistrati cu dosare penale la DNA, la Parchet. Cum sa creada romanul ca un judecator este liber sa-l judece. Din acest motiv intr-un sondaj al domnului Pieleanu aparea un procent urias de romani care credeau ca pot ajunge nevinovati sa fie condamnati. Pana la urma, si judecatorii sunt oameni. Daca sunt presati nu mai iau deciziile corect”, afirma Liviu Dragnea.

„Domnul Tudorel Toader trebuie sa se hotarasca, sa se finalizeze propunerile de acte normative. Avem si noi in Parlament […] celebra ordonanta 6 care le-a dat puteri de cercetare penala ofiterilor SRI, in vremea Guvernului Ciolos. Aceasta ordonanta va fi picata, numai ca discutam saptamana aceasta ce punem in legea de abrogare a ordonantei ca si efecte dupa ce ordonanta nu mai e in vigoare. Aici domnul ministru al Justitiei trebuie sa aiba o oarecare graba”, a mai declarat presedintele PSD.

„[…] Din aceste motive ne-am batut pentru legile Justitiei, pentru punerea in acord a codurilor penale cu deciziile CCR, cu directiva europeana privind prezumtia de nevinovatie si cu deciziile CEDO. Din acest motiv nu vom ceda si mergem in continuare inainte”, a mai subliniat Liviu Dragnea.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: