politica

Orban, despre CCR si Renate Weber: „Corb la corb nu-si scoate ochii”. El va continua demersurile de revocare a lui Weber

Presedintele PNL, Ludovic Orban, a avut o reactie acida dupa ce CCR a decis ca revocarea Renatei Weber este neconstitutionala.

„Ma abtin cu mare greutate sa comentez. In 2012, CCR a considerat inadmisibila constestia depusa de parlamentari impotriva revocarii Avocatului Poporului de la vremea respectiva, Gheorghe Iancu.  In motivatia revocarii lui Iancu nu exista nici macar 5% din motivatia si fundamentarea cau au stat la baza revocarii lui Renate Weber. Acum ce sa zic, corb la corb nu-si scoate ochii, o curte constitutionala condusa de Valer Dorneanu…

Vom analiza dupa ce vom vedea motivatia CCR”, a spus Orban.

El a precizat anterior, inainte de decizia CCR, ca nu va renunta la demersul de revocare a Renatei Weber din functie.

Citeste si: CCR, dubla masura in cazurile Renate Weber si Codruta Kovesi. Situatie similara, decizii radical diferite

Curtea Constitutionala a Romaniei a stabilit marti ca este neconstitutionala revocarea Renatei Weber din functia de Avocat al Poporului, urmand ca aceasta sa isi reia pozitia dupa publicarea deciziei in Monitorul Oficial. CCR a sustinut ca Weber nu a avut posibilitatea de a contesta masura revocarii. Nici Kovesi nu a putut contestat revocarea ei de catre Tudorel Toader, insa CCR a decis atunci ca revocarea a fost legala. Decizia CCR a fost ulterior sanctionata de CEDO.

Potrivit unui comunicat al CCR, in sedinta de marti, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis sesizarea formulata de Grupurile parlamentare ale PSD din Senat si din Camera Deputatilor si a constatat ca este neconstitutionala Hotararea Parlamentului Romaniei 36/2021 pentru revocarea Renatei Weber din functia de Avocat al Poporului.

„Curtea a retinut ca legea care reglementeaza revocarea, ca modalitate de incetare a unui mandat, trebuie sa determine cu certitudine cazurile in care intervine aceasta sanctiune, sa stabileasca procedura in cadrul careia se analizeaza cererea de revocare si dupa a carei parcurgere organul competent poate dispune revocarea si sa prevada dreptul la recurs in fata unei instante independente si impartiale, deci posibilitatea persoanei revocate de a contesta masura revocarii, in conditiile art.21 din Constitutie referitor la liberul acces la justitie„, se precizeaza in comunicat.

Or, spun judecatorii constitutionali, intemeindu-se pe dispozitii legale care nu asigura garantiile de independenta ale Avocatului Poporului in raport cu alte autoritati publice, dispozitii carora Parlamentul le-a atribuit o alta interpretare decat cea care rezulta din continutul lor normativ, Hotararea Parlamentului Romaniei 36/2021 pentru revocarea Renatei Weber din functia de Avocat al Poporului incalca dispozitiile constitutionale cuprinse in art.1 alin.(3) si (5) care consacra principiul statului de drept si principiul legalitatii si al suprematiei Legii fundamentale, precum si dispozitiile art.9 alin.(2) din Legea nr.35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului.

„Curtea a constatat ca, intrucat actul de revocare este neconstitutional, acesta inceteaza sa mai produca efecte juridice. Prin urmare, in temeiul art.147 alin.(4) din Constitutie, care consacra caracterul general obligatoriu si efectele pentru viitor ale deciziilor Curtii Constitutionale, Curtea mentioneaza ca, de la data publicarii deciziei sale in Monitorul Oficial al Romaniei, Renate Weber isi reia calitatea de Avocat al Poporului, urmand a-si exercita mandatul constitutional pentru care a fost numita prin Hotararea Parlamentului Romaniei nr.18/2019, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.524 din 26 iunie 2019”, precizeaza CCR.

CCR a luat o decizie contrara in cazul Laurei Codruta Kovesi, desi nici aceasta nu a avut posibilitatea de a se apara dupa ce a fost demisa de Tudorel Toader. CEDO a stabilit ulterior ca fostei sefe a Directiei Nationale Anticoruptie i-a fost incalcat dreptul de a merge in instanta pentru a se apara, drept garantat de articolul 6 § 1 din Conventie.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

2 luni ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

2 luni ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

2 luni ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

2 luni ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

2 luni ago