Orasul biblic Sodoma, distrus de un asteroid mai puternic decat o bomba nucleara – expert

externe

Sodoma

Un oras antic care si-a gasit sfarsitul in flacari in ceea ce ar putea fi descris ca fiind un impact de asteroid mai puternic decat o „explozie atomica” a fost identificat ca fiind orasul biblic Sodoma, potrivit unui expert in studii biblice.

Dr. John Bergsma, un teolog proeminent, sustine ca sapaturile din Iordania ofera dovezi substantiale ca una dintre cele mai dramatice si improbabile naratiuni din Biblie ar putea fi intr-adevar reala, transmite The Jerusalem Post.

Bergsma afirma ca descoperirile arheologice din Iordania coroboreaza cu povestile despre existenta orasului biblic Sodoma. Cercetarile anterioare au indicat deja ca orasul antic Tell el-Hammam, situat in sudul Vaii Iordanului, a suferit o soarta catastrofala – o revelatie pe care Dr. John Bergsma, profesor de teologie la Universitatea Franciscan din Ohio, crede ca se aliniaza cu relatarea biblica.

Conform Cartii Genezei, Dumnezeu a dezlantuit pucioasa si foc asupra oraselor Sodoma si Gomora ca raspuns la pacatele locuitorilor lor, ceea ce a dus la distrugerea lor completa. Modele de distrugere similare au fost descoperite la Tell el-Hammam, ceea ce l-a determinat pe Bergsma sa reevalueze credibilitatea relatarii biblice. El a subliniat semnele de caldura extrema detectate pe schelete si fragmente de ceramica dezgropate de arheologi, sugerand un posibil impact cu un asteroid.

Reprezinta acest sit dezgropat la Tell el-Hammam Sodoma biblica?

In urma cu aproximativ 3.600 de ani, Tell el-Hammam a prosperat ca oras, depasind atat Ierusalimul, cat si Ierihonul ca marime si putere. Cu toate acestea, prosperitatea sa a disparut brusc. Absenta semnelor unui asediu in ruine sugereaza ca orasul si zona invecinata nu au fost supuse unui atac militar.

Bergsma a primit informatii despre unele descoperiri remarcabile de la Steven Collins, arheologul sef de la Tell el-Hammam. Printre aceste descoperiri se numarau cioburi de ceramica acoperite cu trinita, o substanta sticloasa care se formeaza atunci cand o bomba atomica explodeaza intr-un desert, dupa cum a explicat Bergsma. In plus, au fost descoperite ramasite umane, cu schelete intacte pana la jumatatea coloanei vertebrale, deasupra carora au ramas doar urme de arsura. Aceste descoperiri ofera dovezi substantiale ca o explozie uriasa de caldura din cer a incinerat orasele gemene de pe malul iordanian al raului.

Steven Collins a comparat devastarea cu evenimentul Tunguska din 1908, in care un asteroid masiv a intrat in atmosfera Pamantului deasupra Siberiei, provocand distrugeri pe scara larga. El a adaugat ca explozia aeriana propusa ar fi fost mai mare decat evenimentul Tunguska, care a avut o energie de 1.000 de ori mai mare decat bomba atomica care a distrus Hiroshima.”

In mod remarcabil, acest eveniment cataclismic pare sa fi produs, de asemenea, cantitati substantiale de sare, dupa cum a remarcat James Kent, profesor asociat de stiintele pamantului la Universitatea din California – un detaliu care ar putea aminti unora de povestea sotiei lui Lot, care s-a transformat intr-un stalp de sare in urma distrugerii Sodomei. In timp ce Collins este increzator in concluziile sale, unii arheologi l-au acuzat ca a tras prematur concluzii fara a avea suficiente dovezi pe teren.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: