externe

ONU reactioneaza fata de represiunea brutala din Kazahstan: „Termenul ‘teroristi’ este folosit in mod abuziv”

Autoritatile kazahe folosesc intr-un mod abuziv termenul de „teroristi”, au apreciat marti experti independenti in drepturile omului din cadrul ONU, care au condamnat utilizarea fortei letale impotriva manifestantilor in Kazahstan, potrivit France Presse, citata de Agerpres.

„Acest termen nu ar trebui utilizat pentru a-i reduce la tacere pe cei care nu impartasesc opinia guvernului, care protesteaza impotriva conditiilor sociale si economice si care isi exprima opiniile politice”, subliniaza patru Raportori ONU pentru drepturile omului si experti ai Grupului de lucru privind discriminarea impotriva femeilor si fetelor, mandatati de Organizatia Natiunilor Unite, dar care nu vorbesc in numele acesteia.

O astfel de utilizare este, potrivit lor, „incompatibila cu dreptul international”, „aduce atingere drepturilor omului in Kazahstan” si se pare ca urmareste „sa insufle frica”.

Aceasta tara mare din Asia Centrala a fost zguduita saptamana trecuta de violente nemaiintalnite de la obtinerea independentei in 1991, soldate cu zeci de morti si sute de raniti, precum si cu arestarea a cel putin 10.000 de persoane.

Chiar daca tulburarile sunt calificate de autoritati drept „agresiune terorista” straina, violentele s-au declansat dupa manifestatii impotriva cresterii pretului la gazul natural lichefiat, utilizat drept principal carburant auto in vestul Kazahstanului, pe fondul degradarii nivelului de viata si al coruptiei endemice in aceasta fosta republica sovietica.

Experti ONU, intre care Raportorul pentru protectia drepturilor omului in lupta impotriva terorismului, Fionnuala Ni Aolain, si-au exprimat profunda preocupare fata de faptul ca presedintele kazah Kasim-Jomart Tokaev a putut da ordin „sa se deschida focul cu munitie letala”, fara somatie, impotriva manifestantilor pe care i-a calificat drept „banditi si teroristi”.

„Restrictiile generalizate la adresa libertatii de exprimare si la reuniuni prin invocarea terorismului drept cauza sunt absolut contrare prevederilor stricte ale dreptului international”, subliniaza cei patru Raportori ONU pentru drepturile omului si experti ai Grupului de lucru privind discriminarea impotriva femeilor si fetelor.

Expertii citati atrag atentia ca recurgerea la forta letala este justificata doar in caz de legitima aparare si cand toate celelalte mijloace au fost epuizate.

Subliniind „evolutia pozitiva” a Kazahstanului in ultimii ani „spre un guvern mai deschis si mai responsabil”, ei invita autoritatile kazahe sa dea dovada de retinere si sa se angajeze din nou in favoarea drepturilor omului si a statului de drept.

„Regresul drepturilor omului este o pierdere pentru toti cetatenii din Kazahstan, precum si pentru reputatia guvernului pe plan mondial. Statul de drept si solutiile bazate pe drepturile omului sunt calea de urmat in acest moment”, subliniaza expertii citati.

In spatele revoltelor s-ar afla „bande teroriste”, a declarat acum o saptamana presedintele kazah Kasim-Jomart Tokaev, invocand cifra de 20.000 de teroristi care ar fi profitat de manifestatiile declansate de cresterea pretului la combustibil pentru a incerca o lovitura de stat si a rasturna actuala putere kazaha.

„Scopul lor a fost evident: sa submineze ordinea constitutionala, sa distruga institutiile de guvernare si sa preia puterea. A fost o tentativa de lovitura de stat”, a afirmat Tokaev, citat de AFP, justificandu-si ordinul dat fortelor de securitate de a trage in protestatari fara somatie.

Intrebat despre cei 20.000 de „teroristi”, presedintele kazah a spus ca „banditii au atacat morgile pe timp de noapte si au luat cu ei cadavrele complicilor lor morti”. „De asemenea, au recuperat cadavrele militantilor direct de pe strazi. Aceasta este practica teroristilor internationali de origine cunoscuta: asa isi acopera ei urmele”, a adaugat el, fara sa ofere probe.

Singurul „terorist international” prezentat de televiziunea de stat din Kazahstan s-a dovedit a fi un celebru muzician kargaz, care venise intr-un turneu la Almati si pe care fortele de securitate kazahe intr-atat l-au batut incat acesta a repetat in fata camerelor de filmat textul pe care i s-a cerut sa-l recite: este un somer din Kargazstan, care pentru 200 de dolari a fost adus in Kazahstan sa ia parte la revolte. El a fost eliberat in urma implicarii autoritatilor de stat din Kargazstan, conform postului de televiziune independent rusesc Dojd.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

2 luni ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

2 luni ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

2 luni ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

2 luni ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

2 luni ago