Ceremonia de omagiere a fostului presedinte iranian Raisi, organizata de ONU a provocat indignare in randul organizatiilor care militeaza pentru drepturile omului, iar Statele Unite au boicotat acest eveniment.
Adunarea Generala a ONU, formata din 193 de membri, se reuneste in mod traditional pentru a aduce un omagiu oricarui lider mondial care era sef de stat in functie in momentul decesului sau. Omagierea a cuprins discursuri despre Raisi. „Nu vom participa la acest eveniment in nicio calitate”, a declarat pentru Reuters un oficial american, care a vorbit sub rezerva anonimatului. Boicotul SUA nu a fost raportat anterior.
Misiunea Iranului la Natiunile Unite de la New York a refuzat sa comenteze.
Raisi, un adept al liniei dure considerat un potential succesor al liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a fost ucis cand elicopterul sau s-a prabusit in conditii meteo nefavorabile in muntii din apropierea granitei cu Azerbaidjanul la 19 mai.
„Natiunile Unite ar trebui sa fie alaturi de poporul iranian, nu sa comemoreze opresorul lor de zeci de ani”, a declarat oficialul american. „Raisi a fost implicat in numeroase si ingrozitoare abuzuri ale drepturilor omului, inclusiv in uciderea extrajudiciara a mii de prizonieri politici in 1988”.
„Unele dintre cele mai grave abuzuri ale drepturilor omului inregistrate, in special impotriva femeilor si fetelor din Iran, au avut loc in timpul mandatului sau”, a mai spus oficialul.
Consiliul de Securitate al ONU s-a ridicat la inceputul unei reuniuni fara legatura cu aceasta pentru un moment de reculegere la 20 mai, in memoria victimelor accidentului de elicopter. Adjunctul ambasadorului american la ONU, Robert Wood, s-a ridicat cu reticenta alaturi de cei 14 omologi ai sai.
Statele Unite si-au exprimat „condoleantele oficiale” pentru moartea lui Raisi, a declarat Departamentul de Stat la 20 mai. Purtatorul de cuvant pentru securitate nationala al Casei Albe, John Kirby, a declarat, de asemenea, in acea zi: „Nu exista nicio indoiala ca acesta a fost un om care avea mult sange pe maini”.
Administratia presedintelui american Joe Biden a fost puternic criticata de unii membri republicani ai Congresului pentru ca a prezentat condoleante Iranului.
Raisi, in varsta de 63 de ani, a fost ales presedinte in 2021 si, in functie, a ordonat o inasprire a legilor privind moralitatea, a supravegheat o represiune sangeroasa a protestelor antiguvernamentale si a facut presiuni puternice in negocierile nucleare cu puterile mondiale.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…