OMS a trimis 29 de tone de ajutoare in Libia. Organizatiile fac apel la autoritati sa nu mai inhumeze cadavrele in gropi comune, deoarece ar putea provoca riscuri pentru sanatate daca sunt situate in apropierea apei

externe

Organizatia Mondiala a Sanatatii a trimis tone de materiale medicale, inclusiv saci pentru cadavre in Libia lovita de inundatii, in timp ce organizatiile umanitare cer autoritatilor sa nu mai inhumeze victimele in gropi comune, potrivit Sky News.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a declarat ca avioane incarcate cu 29 de tone metrice de provizii de sanatate, suficiente pentru aproape 250.000 de persoane, au aterizat in Benghazi.

Ajutoarele, care vor merge catre spitale si centrele de sanatate, includ medicamente esentiale, truse de urgenta si pentru chirurgie de urgenta si echipamente medicale, precum si saci pentru cadavre.

OMS si alte agentii au cerut autoritatilor libiene sa nu mai ingroape victimele inundatiilor de duminica trecuta in gropi comune, deoarece astfel de inmormantari ar putea aduce o suferinta psihica pe termen lung familiilor sau ar putea provoca riscuri pentru sanatate daca sunt situate in apropierea apei.

„Acesta este un dezastru de proportii epice”, a spus dr. Ahmed Zouiten, reprezentantul OMS in Libia.
Orasul se lupta sa faca fata miilor de cadavre care ajung la mal sau se descompun sub daramaturi in urma dezastrului.

Intre timp, Biroul pentru Externe, Commonwealth si Dezvoltare al Marii Britanii (FCDO) a declarat ca a marit pachetul de ajutoare pentru Libia si Maroc, unde mii de oameni au murit in urma unui cutremur, la 10 milioane de lire sterline. Banii vor fi folositi pentru a furniza provizii vitale, inclusiv articole pentru adaposturi de urgenta, lampi solare portabile si filtre de apa.

O echipa medicala de specialitate de urgenta condusa de experti in sanatate si salubritate va fi trimisa si in Libia pentru a oferi evaluari medicale rapide in zonele afectate de dezastre.

Potrivit unui raport al ONU, peste 1.000 de persoane au fost ingropate in gropi comune de cand Libia, o natiune divizata de un deceniu de conflict si haos politic, a fost lovita de o ploaia torentiala care a provocat ruperea a doua baraje.

Potrivit Semilunii Rosii Libiene, joi bilantul mortilor in urma inundatiilor in Derna ajunsese la 11.300 de morti. Alte 10.100 de persoane au fost date disparute, desi exista putine sperante ca vor fi gasiti in viata prea multi dintre ei.

Cadavre zac „imprastiate pe strazi, sunt aduse de ape inapoi la tarm sau sunt ingropate sub cladiri prabusite si moloz. In doar doua ore, unul dintre colegii mei a numarat peste 200 de cadavre pe plaja de langa Derna”, a declarat Bilal Sablouh, manager regional pentru Africa in cadrul Comitetului International al Crucii Rosii.

Scafandrii cauta, de asemenea, in apele din largul orasului.

Potrivit corespondentului Sky News Africa, Yousra Elbagir, „cel putin 20% din populatia orasului a fost ucisa sau este disparuta.

„Aceasta este o comunitate incredibil de stransa. Oamenii au trait aici de generatii. Salvatorii ii cauta [pe cei care sunt disparuti], dar pur si simplu nu sunt destui. Am vazut doar trei sau patru in aceasta vale. Dar acesta este un dezastru masiv”, a spus aceasta.

Procurorul sef al Libiei Al Siddiq Al Sou a declarat vineri seara ca biroul sau a convocat administratia barajului si autoritatea responsabila cu resursele de apa. El a spus ca investigatiile se concentreaza pe fondurile alocate pentru intretinerea barajelor, subliniind ca biroul avea rapoarte potrivit carora au fost observate crapaturi inainte de inundatie.

„Ii asigur pe cetateni ca oricine a gresit, a neglijat, acuzarea cu siguranta va lua masuri ferme, va face dosar penal impotriva lui si il va trimite in judecata”, a spus el.

Numarul deceselor ar putea creste si mai mult, au avertizat oficialii, din cauza raspandirii bolilor transmise prin apa si a explozibililor in miscare care au fost maturati atunci cand cele doua baraje s-au prabusit si au trimis un zid de apa in oras.

Ibrahim al Arabi, ministrul sanatatii din guvernul libian din Tripoli, a spus ca este sigur ca panza de apa freatica a fost poluata cu apa amestecata cu cadavre, animale moarte, gunoi si substante chimice. „Sfatuim oamenii sa nu se apropie de fantanile din Derna”, a spus el.

Dezastrul a facut ca in Libia bogata in petrol sa se manifeste o unitate rar intalnita dupa ani de razboi civil intre guvernele rivale din estul si vestul tarii, care sunt sustinute de diverse forte de militie si frte internationale.

Guvernele rivale au facut eforturi, care au fost insa ingreunate de confuzie, de dificultatea de a trimite ajutoare in zonele cele mai afectate si de distrugerea infrastructurii din Derna, inclusiv a mai multor poduri.

Si ONU a anuntat un ajutor de 10 milioane de dolari din Fondul sau de raspuns la urgente (CERF).

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: