Oamenii de stiinta au avertizat ca omenirea „se afla in fata unui risc de a pierde pana la jumatate din medicamentele pe care le va produce in viitor, deoarece numeroase specii de plante sunt pe cale de disparitie”.
Aproape jumatate din toate aceste plante si flori sunt amenintate, insumand peste 100.000 de specii. In unele cazuri, acestea dispar intre momentul primei descoperiri si cel in care sunt catalogate, ceea ce dureaza in medie 16 ani, potrivit Evening Standard.
Principala cauza a acestor disparitii este pierderea habitatului, cum ar fi defrisarile sau constructia de baraje care inunda zonele de rau in amonte.
Schimbarile climatice sunt „cu siguranta la orizont”, a declarat analistul de conservare Dr. Matilda Brown.
Ea se numara printre cercetatorii de la Royal Botanic Gardens, Kew, care au publicat aceste constatari intr-un nou raport intitulat State of the World’s Plants and Fungi.
Acestia solicita ca toate speciile nou descrise sa fie tratate ca fiind amenintate daca nu se dovedeste contrariul.
Dr. Brown a explicat: „Avem in vedere peste 100.000 de specii amenintate – mai multe decat numarul total de specii de mamifere, pasari, reptile, pesti, toate vertebratele noastre la un loc.
„Si cand ne gandim ca noua din zece medicamente provin din plante, ne putem confrunta cu riscul de a pierde pana la jumatate din medicamentele noastre viitoare”.
Multe specii nou descrise sunt vulnerabile la disparitie deoarece sunt specifice unei singure regiuni sau se afla in zone puternic afectate de amprenta umanitatii.
Numeroase „puncte intunecate” ale cunoasterii exista in Amazon, India, China, Asia tropicala de sud-est si in parti din Orientul Mijlociu, unde conflictele, terenul dificil si lipsa de finantare au ingreunat munca botanistilor exploratori.
Peste 200 de oameni de stiinta de la 102 institutii din 30 de tari din intreaga lume au contribuit la raportul Kew, care include World Checklist of Vascular Plants, cea mai completa inregistrare a speciilor de plante cunoscute, continand peste 350.000 de denumiri.
Rafeal Govaerts, care a petrecut 35 de ani compiland aceasta lista, a declarat ca urmareste visul lui Charles Darwin de a vedea inregistrate toate speciile de plante de pe Pamant.
Lista va trebui sa fie actualizata in permanenta, deoarece in fiecare an sunt descrise oficial aproximativ 2.500 de specii noi, ceea ce exclude ciupercile, una dintre cele mai putin intelese parti ale lumii naturale.
Micologii – cei care studiaza ciupercile – estimeaza ca exista aproximativ 2,5 milioane de specii, dintre care doar 155.000 au fost catalogate.
Profesorul Alexandre Antonelli, director stiintific la Kew, a declarat: „Stim mai multe despre suprafata lui Marte decat stim despre ciupercile de pe aceasta planeta”.
In ritmul actual de catalogare stiintifica, ar fi nevoie de 750-1.000 de ani pentru a cataloga toate speciile de ciuperci, au declarat cercetatorii, care cred ca secventierea ADN-ului si studierea datelor moleculare ar putea contribui la accelerarea acestui proces.
De la pandemia din 2020, oamenii de stiinta au descris 10.200 de noi specii de ciuperci si peste 8.600 de specii de plante.
Profesorul Antonelli a declarat ca spera ca cercetarea sa incurajeze factorii de decizie politica sa ia in considerare plantele si ciupercile atunci cand aleg zonele care trebuie protejate in cadrul obiectivului international de a proteja 30% din planeta pana in 2030, si sa nu se concentreze doar pe animale.
El a spus: „Deoarece plantele si ciupercile reprezinta piatra de temelie a tuturor ecosistemelor vietii umane, credem cu tarie ca acestea trebuie sa faca parte din acest proces de identificare a celor 30×30 – zonele care sunt cele mai importante pentru diversitatea plantelor si ciupercilor.”
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…