Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a anuntat, marti, ca medicii si profesorii nu vor primi majorarile salariale dupa calendarul discutat pana acum. Cresterile salariale de 100% din domeniul sanatatii nu se vor mai aplica de la 1 ianuarie 2018, ci etapizat.
Nici angajatii din Invatamant nu vor primi de la 1 ianuarie majorarea de 50% promisa, ci doar 25%.
„De la 1 ianuarie 2018 toti bugetarii vor avea o crestere a salariului brut de 25%, de la 1 martie inca 25% pentru profesori, care adaugat la cresterea de 25%, inseamna de fapt o crestere de 50%. Tot de la 1 martie, medicii si asistentii au cresteri de peste 100%, ajungand la nivelul grilei din 2022. Este varianta cu care noi vom intra in comisie.
Ar fi trebuit sa intram de la 1 ianuarie, dar au fost foarte multe amendamente pe care noi le-am acceptat de la Senat si Camera Deputatilor. Insa sa nu uitam faptul ca luna aceasta am mai adaugat o crestere de 20% la OPC-uri, 20% la IMM, 20% la toate agentiile de mediu, 10% salariu de merit pentru politie care a fost devansat din august in mai, soldele de functie s-au dublat si acum pleaca de la nivelul salariului minim si alte sporuri pentru mai multe categorii de bugetari.
Toate acestea calculate pe impact fata de varianta initiala a legii ne-au dus la situatia in care sa se mai amane pana la 1 martie cresteri la Educatie si Sanatate, dar si ei vor intra cu crestere de 25% de la 1 ianuarie ca toti ceilalti bugetari”, a pus Vasilescu la Antena 3.
Intrebata daca Ministerul de Finante sustine legea salarizarii ca fiind sustenabila, Vasilescu a raspuns ca intotdeauna cei de la ministerul respectiv vor spune ca nu sunt bani.
„Niciodata Finantele nu o sa spuna ca au bani. Asta e rolul ministrului de Finante: sa spuna ca nu este. Varianta cu care vom intra in sedinta de comisie este aceasta. Viorel Stefan nu a stat la toata discutia, noi am stat cu secretarii de stat si am calculat in continuare impactul pe buget”, a adaugat ministrul Muncii.
Intrebat despre decizia de ultim moment privind decalarea calendarului majorarilor salariale pentru bugetari, premierul Sorin Grindeanu a raspuns: „S-a discutat, si domnul ministru (al Finantelor – n.r.) a discutat cu doamna Lia Olguta Vasilescu. Doamna ministru a prezentat public punctul de vedere care este sustinut si de ministrul de Finante”.
Seful Executivului a mai spus ca impactul bugetar al legii salarizarii, in forma actuala, din Comisia de munca, ar fi „undeva aproape de 76 de miliarde de lei” pentru anul 2018. „Adica, undeva la 8,6% (din PIB – n.r.), ne situeaza in parametri normali ca efort bugetar”.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…