Olandezul Mark Rutte, in pole position pentru a fi urmatorul sef al NATO. Are sprijinul a peste 60% dintre liderii tarilor NATO
Premierul olandez Mark Rutte si-a asigurat sprijinul a doua treimi din tarile NATO pentru a conduce alianta militara la sfarsitul acestui an, au declarat miercuri doi oficiali de rang inalt pentru Politico.
„Dupa runde foarte intense de discutii intre aliati, am ajuns acum in punctul in care peste 20 de aliati NATO sunt pregatiti sa il sustina pe premierul Rutte ca viitor secretar general”, a declarat un oficial NATO, care a dorit sa ramana anonim.
Rutte, care face campanie pentru acest post din noiembrie, este singurul nume propus pana in prezent, au precizat oficialii.
Conform regulilor NATO, secretarul general trebuie sa fie decis „prin consens”, ceea ce inseamna ca Rutte mai trebuie sa obtina sprijinul tuturor tarilor ramase.
Oficialul a declarat ca discutiile „nu sunt definitive”, dar a adaugat: „Exista un impuls tot mai mare in spatele candidaturii sale”.
Presiunea este in crestere asupra membrilor NATO pentru a-l aproba pe Rutte inainte de summitul liderilor de la Washington din iulie. El l-ar inlocui pe Jens Stoltenberg, care a condus NATO din 2014.
Ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, a declarat saptamana trecuta ca aliatii ar trebui sa aiba ca obiectiv „finalizarea procesului de selectie probabil in primul trimestru al acestui an calendaristic”.
Un alt oficial NATO de rang inalt a confirmat numarul de tari care mai trebuie sa il sustina pe Rutte, spunand ca aproximativ 10 se abtin inca de la un vot pozitiv.
„Vom continua sa le ascultam intrebarile si preocuparile”, a declarat primul oficial. „Si incurajam … misiunea olandeza la NATO sa raspunda la aceste intrebari”, amai spus el.
Tarile ramase isi retin sprijinul din diverse motive.
Turcia a cerut ca Rutte sa nu favorizeze tarile UE in cadrul aliantei, potrivit Bloomberg. Ungaria, intre timp, are neintelegeri de lunga durata cu Rutte din cauza criticilor sale dure la adresa regresului democratic al tarii.
Ramane neclar daca tarile baltice il sustin pe Rutte, avand in vedere insistenta lor asupra unui sprijin politic mai mare pentru dorinta Ucrainei de a adera la NATO.
Prim-ministrul estonian Kaja Kallas si-a exprimat interesul pentru functia de conducere a NATO in timpul unui eveniment gazduit de Politico in noiembrie. Dar oficialii NATO spun ca ea nu este in competitie, deoarece nu si-a declarat candidatura. Acelasi lucru este valabil si pentru ministrul leton de externe Krisjanis Karins, care a facut un mini-turneu mediatic anul trecut pentru a testa apele.