Oana Gheorghiu, „Daruieste Viata”: „Guvernul vrea sa schimbe regimul fiscal al sponsorizarii, pentru a-si acoperi gaurile facute prin pensii speciale si risipa!”
Potrivit unei modificari avute in vedere prin proiectul de OUG anuntat de guvernul Ciolacu, „Sumele reprezentand sponsorizari/mecenat/burse private/aparate de marcat electronice fiscale ramase de reportat, potrivit legii, nu se scad din impozitul pe profit datorat dupa data de 1 ianuarie 2024, respectiv din impozitul pe profit datorat pentru anii ulteriori anului fiscal modificat care incepe in anul 2024.” Practic, firmele nu mai sunt stimulate sa acorde sponsorizari, ca pana acum: daca vor sa faca sponsorizari, acestea se adauga la impozitele pe care deja le platesc, nu se mai scad din impozitul pe profit.
Oana Gheorghiu, una dintre fondatoarele Asociatiei „Daruieste viata”, care construieste un spital pentru copiii bolnavi de cancer, s-a exprimat critic fata de proiectul cabinetului PSD-PNL:
„In tara in care ONG urile descopera ororile din azile si-i salveaza pe cei neglijati sau chiar torturati, in tara in care ONG urile construiesc, renoveaza si doteaza spitale, in tara in care ONG urile hranesc copiii din medii vulnerabile, in tara in care ONG urile au grija de bolnavii in stadii terminale, in tara in care ONG urile au sustinut sistemul de sanatate in pandemie, in tara in care ONG urile pazesc padurile de hoti, in acea tara, in care ONG urile fac o mare parte din treaba statului, Guvernul Romaniei intentioneaza sa schimbe regimul fiscal al sponsorizarii, pentru a-si acoperi gaurile facute prin nepasare si haos, prin pensii speciale si risipa.
Poate ca e doar un test, poate ca guvernul vrea sa vada cat de revoltati am putea fi daca intentia ar deveni lege. Poate ca tocmai de aceea ar trebui sa spunem ferm guvernului sa nu-si bata joc de munca noastra si de sutele de mii de oameni a caror viata ar fi mult mai grea fara ONG uri”, a aratat Gheorghiu.
Intr-o postare pe pagina ei de Facebook, si cealalta fondatoare a asociatiei, Carmen Uscatu, acuza guvernul ca prin masura anuntata va priva asociatia de 50% din venituri.
„Am promis un spital. L-am facut. Am promis ca nu ne oprim aici. Am promis sa avem la Spitalul Marie Curie un campus medical. Spatii medicale, spatii dedicate cercetarii. Spatii de training, hotel pentru parinti si copiii care nu au nevoie de internare continua. Insa a venit acest guvern care starpeste orice plan coerent.
Sponsorizarile sunt sterse. Practic noi, Daruieste Viata, pierdem 50% din venituri peste noapte.
Domnule prim ministru, vrem dialog. Chemati ne la masa dialogului. Sa discutam despre impactul masurilor dvs asupra spitalului de copii. Astfel de masuri se iau cu toti actorii la masa.
Lasati legea sponsorizarii sa functioneze si sa aduca spitale in tara. Sa aduca mancare pe mesele copiilor nevoiasi. Sa aduca educatie in medii defavorizate. Pariati pe vocile acestor copii. Pariati pe mediul ONG.
Noi am inceput seria de interviuri si vom explica, daca e nevoie, fiecarui om in parte cat de important e sa ne continuam munca bazandu ne pe un mediu predictibil. Avem nevoie de stabilitate ca sa salvam vieti. Lasati legea sponsorizarii sa functioneze.
Explicatii:
#NoiFacemUnSpital a insemnat, la inceput, o cladire.
Apoi a continuat cu un plan pe urmatorii 10 ani. Planul e sa facem un campus medical, sa existe hotel pentru parinti, spatii de training pentru personalul medical si spatii dedicate cercetarii. Planul era.
Prima cladire, pe care am adus o la final, prin tot ceea ce ofera, prin modul in care a fost proiectata, aduce Romania in viitor. Pentru prima data parintele are un loc in spitalul in care copilul sau trece prin momente grele, nu mai trebuie sa doarma pe un scaun sau in masina. Pentru prima data intr un spital de copii din Romania copilul nu va mai avea dureri indiferent daca face o punctie, o interventie chirurgicala sau o injectie. Pentru prima data putem reduce riscul infectiilor nosocomiale pentru ca avem un bloc operator in sticla iar sticla este un material usor de curatat si avem o sectte de terapie intensiva cu camere individuale. Si pot continua: exista pentru prima data intr un spital din Romania cinema in spital, sala radio, gradina interioara, spatii de joaca, de terapii diverse, inclusiv kinetoterapie si psihoterapie.
Vom continua cu a doua cladire si cu consolidarea si refacerea celei vechi.
Vom continua indiferent de ce va zice un prim ministru, fie el si Marcel Ciolacu.
Pentru ca noi avem de partea noastra copiii.”