Oamenii pot raspunde la instructiuni verbale in somn. Noi descoperiri in ajutorul celor care sufera de narcolepsie

life

somn

Putem procesa informatii si invata in somn. Noile cercetari arata ca putem, de asemenea, sa raspundem la instructiuni verbale. Descoperirile ar putea oferi noi modalitati de a studia problemele mentale legate de somn, potrivit Big Think.

Se presupune, in general, ca somnul este o stare de inconstienta, in timpul careia ne deconectam de la mediul inconjurator si devenim complet lipsiti de reactie la acesta. Cercetari recente arata, totusi, ca putem procesa informatii in timp ce dormim si ca aceasta invatare in somn poate exercita influente implicite asupra comportamentului nostru atunci cand suntem treji.

Majoritatea acestor cercetari demonstreaza ca procesarea informatiilor senzoriale in timpul somnului are loc in mod automat si inconstient. Cu toate acestea, in urma cu cativa ani, Basak Turker, de la Institutul Creierului din Paris, si colegii sai au demonstrat ca pot initia o comunicare bidirectionala cu visatorii lucizi. Rezultatele lor, publicate in 2021, au aratat ca visatorii lucizi au fost capabili sa raspunda la intrebari de tip da sau nu, sa faca deosebiri intre imagini, sunete si texturi si sa efectueze calcule matematice in timpul etapei de miscare rapida a ochilor (REM) din timpul somnului.

Aceeasi echipa de cercetatori arata acum ca descoperirile lor anterioare se extind nu numai la visatorii non-lucizi, ci si la alte etape ale somnului. Intr-un nou studiu publicat in revista Nature Neuroscience, acestia declara ca oamenii pot, de asemenea, sa perceapa si sa raspunda la instructiuni verbale in timp ce dorm.

Pentru acest ultim studiu, Turker si colegii sai au recrutat 49 de participanti, dintre care 27 sufera de narcolepsie, si le-au redat o serie de cuvinte si „pseudo-cuvinte”, prezentate intr-o ordine semi-aleatorie, in timp ce dormeau intr-o camera izolata fonic. Participantilor li s-a cerut sa decida daca fiecare cuvant era real sau inventat si sa raspunda cu expresii faciale: zambeau daca cuvantul era unul real, se incruntau daca era inventat. In timpul experimentului, cercetatorii au folosit electrozi pentru a masura activitatea electrica a creierului, a inimii si a muschilor faciali ai fiecarui participant.

Inregistrarile cu electrozi au aratat ca toti participantii au fost semnificativ mai receptivi in timpul perioadelor in care au auzit cuvinte si pseudo-cuvinte decat in timpul perioadelor „off”, cand nu au auzit nimic. Acestia au raspuns la stimulii verbali in toate etapele de somn, receptivitatea lor crescand odata cu adancimea somnului.

Capacitatea de reactie a fost, de asemenea, asociata si precedata de o activitate neuronala crescuta in regiunile creierului legate de starile cognitive inalte, astfel incat cercetatorii au putut prezice cand participantii vor raspunde la stimulii verbali prin cresteri ale activitatii cerebrale.

Dupa ce s-au trezit din fiecare somn, participantii au fost rugati sa descrie orice continut mental pe care l-au experimentat in timp ce dormeau, daca au avut un vis lucid si daca isi aminteau ca au efectuat sarcina. Doar participantii cu narcolepsie, care se caracterizeaza prin somnolenta excesiva in timpul zilei si o crestere a viselor lucide, au raportat ca au avut vise lucide. In mod interesant, visarea lucida a fost asociata cu o crestere a activitatii neuronale asociate cu cognitia, peste cea observata in cazul raspunsurilor care au avut loc in timpul visarii non-lucide.

Vorbind cu cei care dorm

Cercetatorii concluzioneaza ca „exista ferestre tranzitorii de reactivitate la stimuli externi in timpul somnului” si ca visatorii lucizi pot avea „acces privilegiat la lumea lor interioara”, cu „o constientizare sporita… fata de lumea exterioara”. Ei sugereaza, de asemenea, ca aceste ferestre ar putea oferi o modalitate de a comunica cu persoanele care dorm pentru a studia problemele mentale legate de somn.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: