Oamenii din antichitate au manipulat si folosit oasele unor persoane decedate ingropate intr-o pestera pe o perioada de mii de ani, au descoperit cercetatorii.
Pentru un studiu publicat in revista PLOS ONE, o echipa a examinat numeroase ramasite umane apartinand a cel putin 12 persoane gasite intr-o pestera din regiunea Andaluzia din sudul Spaniei, cunoscuta sub numele de Cueva de los Marmoles.
Cercetatorii au datat ramasitele intre aproximativ mileniile 5 si 2 i.Hr. Dovezile sugereaza ca indivizii au fost plasati in pestera in timp ce erau doar partial descompusi, transmite Newsweek.
In plus, cercetatorii au descoperit modificari intentionate ale oaselor care au fost efectuate dupa moarte, inclusiv fracturi si zgarieturi care ar fi putut rezulta in urma eforturilor de extragere a maduvei si a altor tesuturi.
Printre cele mai notabile descoperiri, cercetatorii au documentat o neobisnuita „cupa craniana” facuta dintr-un craniu, al carei scop ramane necunoscut.
„In pestera Marmoles am identificat diverse tipuri de modificare si manipulare a ramasitelor scheletice umane. Acestea pot fi grupate in spargerea si fracturarea oaselor, precum si curatarea lor aparenta de tesuturile moi reziduale”, au declarat cercetatorii pentru Newsweek.
Cercetarile anterioare au aratat ca pesterile au fost folosite ca locuri de inmormantare de catre oamenii antici din sudul Peninsulei Iberice – intinderea de pamant din sud-vestul Europei care este impartita intre Spania si Portugalia – pe perioade lungi de timp. Se pare ca aceasta practica a devenit deosebit de frecventa in jurul mileniului 4 i.Hr.
De asemenea, arheologii au descoperit anterior dovezi ale manipularii de catre oamenii antici a ramasitelor umane ingropate, desi semnificatia culturala din spatele acestor practici ramane in mare parte neclara.
In pestera Marmoles, cercetatorii au documentat cel putin doua cazuri de oase umane lungi care au fost transformate in unelte de razuit.
De asemenea, ei au descris un os modificat „intrigant” pe care l-au descris ca fiind o „cupa craniana” – care a fost facuta din partea superioara a unui craniu uman.
„Toate descoperirile de la Marmoles sunt destul de interesante, deoarece documenteaza credinte si preocupari complexe – si pentru noi inca in mare parte neclare – cu privire la moarte si la relatia dintre cei morti si comunitatea celor vii”, au declarat cercetatorii.
„Cupa craniana este unul dintre cele mai izbitoare exemple ale acestei relatii complexe dintre cei vii si cei morti. Este o parte a scheletului uman atent modificata”.
Scopul pentru care a fost creata cupa craniana sau semnificatia sa simbolica ramane un mister.
„Care a fost utilizarea, valoarea simbolica si relevanta sociala a acestui craniu uman modificat? Nu stim”, au declarat cercetatorii.
In mod intrigant, cupa craniana prezinta, de asemenea, dovezi ca individul a fost supus unei proceduri de trepanare in timp ce era inca in viata.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…