externe

Oamenii de stiinta chinezi fac un pas mai aproape de 6G cu o noua tehnologie de transmitere a datelor

Oamenii de stiinta de la Institutul de Optica si Mecanica de Precizie Xian din cadrul Academiei Chineze de Stiinte au testat cu succes, pentru prima data, transmisiile de date prin comutarea optica in spatiu, potrivit South China Morning Post (SCMP).

Comutarea optica consta in transmiterea semnalelor luminoase dintr-un loc in altul fara a le converti in semnale electrice.

Comutarea este un proces crucial in retelele de comunicatii, care asigura ca informatiile sunt trimise doar destinatarului vizat. Fie ca efectuati un apel telefonic folosind un turn de telefonie mobila sau ca transmiteti continut la viteze mari printr-o conexiune in banda larga, comutarea asigura directionarea corecta a datelor catre destinatar.

Tehnologia contemporana realizeaza comutarea prin convertirea semnalelor luminoase in semnale electrice, directionarea acestora si apoi convertirea lor inapoi in semnale luminoase pe masura ce calatoresc prin reteaua de fibra optica. Echipa de la Xian a gasit o modalitate de a ocoli complet acest proces si de a efectua comutarea cu ajutorul unui dispozitiv care functioneaza ca o oglinda.

Echipamentul, denumit de echipa „tehnologie de comutare optica spatiala”, a fost trimis in spatiu la inceputul lunii august a acestui an la bordul unei rachete Y7, a precizat Academia Chineza de Stiinte. Este pentru prima data cand un astfel de dispozitiv a fost testat pe un satelit.

Dispozitivul transmitea semnalele luminoase dintr-o locatie in alta fara a fi nevoie de conversie in semnale electrice. Echipamentul a fost adus pe Pamant si examinat pentru a se constata ca informatiile despre imagini erau intacte si ca nu s-au pierdut date in timpul transmisiunii, a adaugat SCMP.

Evolutiile in domenii tehnologice precum supercalculatoarele si comunicatiile mobile 6G au facut ca sistemele de transmisie a informatiilor sa fie capabile sa transporte cantitati mari de date.

Se asteapta ca metoda de comutare foton-electron-foton sa devina in curand un mod de transport in comunicatiile in retea.

Pe masura ce clientii cauta sa opereze in diferite parti ale globului, retelele de comunicatii trec de la cele terestre la cele tridimensionale, cu constelatii de sateliti care acopera colturi greu accesibile ale lumii.

Recent, Interesting Engineering a relatat cum compania SpaceX a lui Elon Musk folosea lasere pentru a comunica intre satelitii aflati pe orbita in loc de unde radio. Aceasta abordare permite transmiterea unor cantitati mari de date intre sateliti.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

4 săptămâni ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

4 săptămâni ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago