O femela microscopica de vierme rotund care si-a petrecut ultimii 46.000 de ani in „animatie suspendata” (biostaza) in adancul permafrostului siberian a fost reinviata si a inceput sa se inmulteasca intr-un vas de laborator, transmite The Washington Post.
Prin secventierea genomului acestui vierme Rip Van Winkle, oamenii de stiinta au dezvaluit ca este o noua specie de nematode, care este descrisa intr-un studiu publicat joi in revista PLOS Genetics. Nematodele se numara astazi printre cele mai omniprezente organisme de pe Pamant, locuind in sol, in apa si pe fundul oceanelor.
„Marea majoritate a speciilor de nematode nu au fost descrise”, a scris intr-un e-mail William Crow, de la Universitatea din Florida, care nu a fost implicat in studiu. Stravechiul vierme siberian ar putea fi o specie care a disparut intre timp, a spus el. „Cu toate acestea, ar putea foarte bine sa fie un nematod care apare in mod obisnuit si pe care nimeni nu a apucat inca sa il descrie”.
Dincolo de factorul senzational al unui nematod care calatoreste in timp, exista un motiv practic pentru a studia modul in care aceste creaturi minuscule, in forma de fus, intra in stare latenta pentru a supravietui in medii extreme, a declarat Philipp Schiffer, lider de grup la Institutul de Zoologie de la Universitatea din Koln si unul dintre autorii studiului.
O astfel de lucrare ar putea dezvalui mai multe despre modul in care, la nivel molecular, animalele se pot adapta pe masura ce habitatele se schimba din cauza temperaturilor globale in crestere si a modelelor meteorologice in schimbare. „Trebuie sa stim cum s-au adaptat speciile la extreme prin evolutie, pentru a ajuta toate speciile care traiesc astazi si, de asemenea, oamenii”, a scris Schiffer intr-un e-mail.
Un nematod preistoric, resuscitat
Oamenii de stiinta stiu de mult timp ca unele creaturi microscopice sunt capabile sa puna pe pauza viata pentru a supravietui in medii dure, strecurandu-se in cel mai adanc somn prin incetinirea metabolismului la niveluri nedetectabile intr-un proces numit criptobioza.
Inca din 1936, un crustaceu viabil, vechi de cateva mii de ani, a fost descoperit ingropat in permafrost la est de lacul Baikal din Rusia. In 2021, cercetatorii au anuntat ca au inviat rotifere, animale multicelulare microscopice, dupa 24.000 de ani petrecuti in permafrostul siberian.
Precedentul record de resuscitare pentru un nematod fusese stabilit de o specie din Antarctica, care a inceput sa se miste din nou dupa doar cateva zeci de ani.
Aceasta noua specie de nematod, denumita Panagrolaimus kolymaensis, depaseste recordul de latenta cu zeci de mii de ani. Solul inghetat in care a fost inglobat nematodul provine dintr-o groapa veche de popandau, excavata la aproximativ 130 de metri sub suprafata. Oamenii de stiinta au folosit datarea cu radiocarbon pentru a determina ca solul avea 46.000 de ani, cu o mie de ani mai mult sau mai putin.
„Varsta la care a supravietuit este unul dintre lucrurile socante”, a declarat Gregory Copenhaver, coeditor al PLOS Genetics si director al Institutului pentru Stiinta Convergenta de la Universitatea Carolina de Nord din Chapel Hill. Ultimii 46.000 de ani se intind pana in epoca geologica anterioara, numita Pleistocen, a precizat el, iar „acest singur organism, individul real pe care l-au gasit, a fost in viata in aceasta perioada de timp”.
Fundamentele moleculare ale animatiei suspendate
Reteta pentru reinvierea acestor creaturi este destul de simpla, a spus Schiffer. Cercetatorii dezgheata solul, avand grija sa nu-l incalzeasca prea repede. Apoi, viermii incep sa se agite, sa manance bacterii intr-un vas de laborator si sa se reproduca.
Nematodul original, vechi de 46.000 de ani, nu mai este in viata, dar oamenii de stiinta au continuat sa creasca peste 100 de generatii din acest singur nematod. Specia se reproduce fara partener printr-un proces numit partenogeneza.
„Putem spune ca sunt vii, pentru ca se misca, mananca si se reproduc”, a mai spus Schiffer.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…