O tanara jurnalista dezvaluie cum isi trateaza Adrian Sarbu angajatii: „Mai vreti si salariu? Sunteti varza!”
Andra Muresan, o tanara jurnalista care a lucrat pentru Adrian Sarbu la Aleph News, dezvaluie modul in care isi trateaza mogulul TV angajatii. Numerosi tineri care lucreaza in trustul de presa al lui Sarbu au ramas neplatiti, dupa ce ar si fi fost umiliti de acesta.
Dezvaluirile tinerei au fost publicate de hotnews.ro si contin marturii culese si de la alti 14 fosti angajati ai lui Adrian Sarbu.
„Pe 15 aprilie ar fi fost zi de salariu. Spun ar fi fost, pentru ca este 17 si nu am nici salariu, nici vreo explicatie. Si nu sunt singurul angajat care este in aceasta situatie”. Asa incepe un mail trimis de jurnalista Andreea Olteanu de la televiziunea Aleph News, condusa de omul de afaceri Adrian Sarbu, colegilor din redactie si sefilor pe 18 aprilie 2021. La acel moment lucra de aproape un an in cadrul trustului de presa, iar de aproape doua luni nici ea, si nici ceilalti jurnalisti nu isi primisera banii.
Gestul avea sa o coste. La o jumatatea de ora dupa trimiterea mailului, Olteanu era scoasa de pe toate grupurile in care comunica cu colegii, fara sa i se spuna de ce. Iar in ziua urmatoare, printr-un mail, afla ca era data afara.
Olteanu a fost chemata urgent la biroul situat in Bucharest Corporate Center, aproape de Piata Victoriei, unde a fost nevoita sa-si stranga lucrurile in graba, supravegheata din spate de un bodyguard, un coleg de la IT si de managerul de resurse umane. Dupa ce s-au asigurat ca a sters tot din laptop, Andreea Olteanu a fost scoasa din cladire.
„A trebuit sa plec instant”, spune ea la doi ani de la acel episod. La scurt timp dupa mailul ei, angajatii au inceput sa nu-si mai primeasca deloc salariile, daca nu aveau o justificare clara pe care sa o spuna conducerii: plata chiriei, ratele la apartament sau cheltuielile cu copiii.
Problemele legate de salarii au existat in toate cele trei proiecte media ale trustului – Aleph News, Aleph Business si Smart TV -, potrivit marturiilor fostilor angajati.
In timp, jurnalistii de la Aleph au pus la punct un mecanism prin care sa primeasca macar o parte din salariu. Managerii de departament, angajatii de la HR, cei de la financiar si „doamna Angela”, secretara lui Sarbu, faceau liste cu persoanele care au nevoie mai mare de bani, liste care inca exista si astazi.
„Avea (n.r.: secretara) o listuta cu oameni care au cerut banii si in functie de lista aia ei iti dadeau banii. Daca nu erai pe lista nu primeai”, povesteste Alexandra, o alta fosta angajata, careia postul ii datoreaza astazi in jur de 15.000 de lei pe lunile lucrate la Aleph.
Pentru unii, acest sistem de plati era absurd. „E o prostie sa faci asa ceva. Nu e corect fata de angajati. E ca si cum superiorul meu m-ar ruga sa vin la munca”, spune Andrei, care a lucrat doi ani in companie. Inainte sa-si dea demisia, si-a facut, totusi, curaj sa-i ceara lui Sarbu banii datorati.
A mers in biroul lui, dar a sfarsit prin a fi luat la rost: „M-a intrebat de ce nu am cerut. «N-am cerut pentru ca… Nu mi se pare normal!»”, spune Andrei.
Dupa ce a plecat de la Aleph, tanarul a decis sa dea televiziunea in judecata. Instanta a stabilit ca Sarbu ii datoreaza 16.000 lei pe lunile lucrate, bani pe care tanarul nu spera ca o sa-i vada prea curand. Iar ca el mai sunt multi. Aleph Media SRL este parte in 93 de dosare, din care 40 au ca obiect litigii de munca potrivit datelor de pe portalul instantelor.
Mara a plecat de la Aleph cu datorii de incasat in jurul a 3.000 lei. Isi aminteste cum a reactionat Sarbu cand i s-a plans ca nu e multumita de felul in care era organizat programul.
„Mi-a spus atunci ca meseria asta se face cu placere si cu iubire. «Tu iti iubesti meseria», avea acest discurs non-stop. Si eu incercam sa-i zic ca imi place ceea ce fac, dar nu… Am nevoie si de timp liber. Am si eu o viata in afara de acest job, nu exista doar Aleph News. Si el atunci mi-a sugerat sa ma angajez la stat”, povesteste fosta angajata.
La urmatoarea sedinta, Mara a simtit mai multe ironii indreptate impotriva ei:
„Care-i diferenta dintre tine si o vanzatoare de la Carrefour?”, a intrebat-o Sarbu. „De ce nu te duci sa te angajezi la Carrefour? Ca am inteles ca nu-ti convine programul.”
Mara si-a dat demisia dupa ce, in ziua ei libera, a primit un mesaj pe telefon ca intr-o ora urmeaza o sedinta. Isi facea cafeaua. A inceput sa planga instant si s-a gandit „Asta-i burnout!”.
Dupa ce a inceput sedinta, a primit mesaje de la colegi: „A intrebat Sarbu de tine! Intra acum!”. Chiar daca isi propunea sa nu intre, tot stresul acesta ajungea sa o consume. „O sa fie rau, o sa se ia de tine maine”, aceste cuvinte ale colegilor ii rasunau in cap.
La sedinte, angajatii erau umiliti constant.
„O colega era foarte emotionata intr-o sedinta si-a intrebat-o: «Tu ai un sot acasa, nu?». Si i-a zis «Poate ar trebui sa vii la mine sa te invat ce inseamna un barbat adevarat, sa te faca sa te simti apreciata»”, povesteste Mara.
Si tot la sedinte li se spunea ca nu sunt capabili de nimic. „«Mai vreti si bani? Va mai asteptati si la salariu…Sunteti varza, bai!»,” isi aminteste Olteanu ca a spus Sarbu.
„Si lumea era socata. Toata lumea se gandea: Bai, daca sunt asa varza, da-ma afara, dar eu sunt aici, plateste-ma.”