externe

O oferta de nerefuzat: primaria Venetiei angajeaza gondolieri

Cu palariile lor de paie si camasile cu dungi, gondolierii din Venetia vaslesc cu indemanare, conducandu-si pasagerii prin canalele inguste ale orasului din laguna. Acum, ei cauta sa isi mareasca numarul pentru a se asigura ca traditia meseriei lor stravechi va dainui, scrie The Guardian.

Primaria Venetiei a anuntat saptamana aceasta ca este in cautare de noi gondolieri. Printre cerintele postului se numara varsta de 18 ani sau mai mult, studii liceale, cunostinte de inot si un certificat medical care sa ateste „o constitutie sanatoasa si robusta”.

Insa procesul de aplicare nu este deloc simplu. In primul rand, gondolierii in devenire trebuie sa se inscrie la un curs de formare – Arte del Gondoliere, sau Arta gondolierului. Acestia vor fi eligibili doar daca dovedesc ca pot vasli sau, cel putin, daca au calitatile necesare pentru a dezvolta aceasta abilitate.

„A fi capabil sa misti gondola este cel mai important lucru”, a declarat Andrea Balbi, presedintele asociatiei gondolierilor din Venetia. „Procesul de preselectie ne ajuta sa intelegem acest lucru, iar apoi incep pregatirea.”

Cursantii trebuie sa urmeze 30 de ore de lectii teoretice, in timpul carora vor invata echivalentul cailor navigabile al codului rutier. De asemenea, vor invata limbile engleza si franceza, precum si istoria, arta si cultura Venetiei, cu un accent deosebit pe modul in care a fost construit orasul si pe rutele sale navigabile. Apoi vor incepe 10 ore de instruire practica, care implica vaslirea unei gondole cu o singura vasla, sub indrumarea unui maestru gondolier.

In prezent, mai exista doar 433 de gondolieri care isi desfasoara activitatea in orasul in care candva 10 000 de ambarcatiuni pluteau pe canale. Profesia de gondolier a fost un pilon al Venetiei inca din 1094. Timp de secole, vasele lungi de 11 metri au fost principala forma de transport din oras, transportand persoanele din patura de jos a societatii, inainte de a fi adoptate de aristocrati atunci cand modul lor preferat de transport – caii – a fost interzis pe strazile inguste in secolul al XIV-lea. In secolul al XVI-lea, aproximativ 10 000 de gondole circulau cu vaslele prin Venetia.

Astazi, exista doar 433 de gondolieri. In trecut, aceasta profesie era exclusiv masculina, licenta ravnita fiind de obicei transmisa din tata in fiu. In prezent, insa, profesia este deschisa tuturor cetatenilor UE. Giorgia Boscolo a devenit prima femeie gondolier in 2009, iar in prezent exista 14 femei-gondolier.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago