O noua strategie a Rusiei pentru a proteja podul din Crimeea. Ce au observat britanicii, analizand imagini din satelit

externe

podul kerci

Rusia foloseste barje pentru a proteja podul Kerci din Crimeea, potrivit unui nou raport al Ministerului britanic al Apararii (MoD), relateaza Newsweek.

Confrom MoD, o analiza a imaginilor a identificat aparitia a opt barje pe partea sudica a podului, despre care ministerul a spus ca ar putea servi ca masura de aparare a structurii.

Podul Kerci, cunoscut si sub numele de Podul Stramtorii Kerci sau Podul Crimeii, are o importanta strategica deoarece face legatura intre Rusia continentala si Crimeea. In octombrie 2022, podul rutier si feroviar de aproape 12 mile a fost avariat de o explozie a unui dispozitiv exploziv improvizat. Podul a fost atacat din nou in iulie 2023, cand doua explozii au inchis cel putin o sectiune a podului rutier.

Din cauza rolului podului in livrarea de provizii catre armata Moscovei din sudul Ucrainei, Kievul a promis viitoare atacuri asupra structurii, in timp ce isi continua eforturile de recucerire a peninsulei, pe care Rusia a invadat-o si anexat-o in 2014.

„Aceste barje au fost plasate de fortele rusesti in incercarea de a apara podul si canalul de navigatie, reducand unghiurile de abordare pentru vehiculele de suprafata fara pilot (USV) ucrainene”, se arata in evaluarea MoD, postata pe X (fostul Twitter).

Raportul serviciilor de informatii a adaugat ca barierele anterioare instalate in zona „au fost deteriorate de furtuni, ceea ce le-a redus eficienta.

Ministerul Apararii a raportat anterior, in octombrie 2023, ca podul Kerci a fost expus ca fiind vulnerabil in urma celor doua atacuri anterioare.

„Podul din Crimeea va ramane o veriga vitala pentru sustinerea ocupatiei Rusiei in Crimeea si a fortelor sale din sudul Ucrainei”, a scris atunci MoD. „Cu toate acestea, este acum aproape sigur ca reprezinta o povara semnificativa de securitate care necesita o protectie multidomeniu, inclusiv utilizarea sistemelor de aparare aeriana si a echipajelor care, altfel, ar fi desfasurate in alta parte”, se mai arata in comunicatul MoD.

Evaluarea a adaugat ca „increderea oficialilor rusi in capacitatea lor de a proteja aceasta structura mare si vulnerabila va continua sa fie amenintata de ingeniozitatea serviciilor militare si de securitate din Ucraina”.

Rusia ar fi folosit, de asemenea, barje pentru a proteja situri in alte parti. La 31 martie, Ministerul Apararii a declarat ca Rusia a stationat patru barje pentru a pazi intrarea in baza Flotei sale din Marea Neagra din portul Novorossiisk. Rusia si-a mutat multe dintre navele sale de lupta la Novorossiisk in urma loviturilor date de armata ucraineana asupra bazei Flotei Marii Negre din orasul Sevastopol din Crimeea.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: