Senatul a respins, marti, proiectul de abilitare a Guvernului de a emite ordonante in vacanta parlamentara, fiind inregistrate 25 voturi pentru, 8 abtineri si 77 impotriva. Este pentru prima data in 25 de ani cand senatorii refuza Guvernului aceasta prerogativa.
La dezbateri, senatorul PSD Serban Nicolae a anuntat ca grupul PSD voteaza impotriva abilitarii Guvernului de a emite ordonante in timpul vacantei parlamentare, aratand ca este in interesul Romaniei si al cetatenilor ca acest Guvern sa administreze numai chestiunile curente.
„E adevarat ca nu a existat un precedent de a respinge ca Guvernul sa emita ordonante in vacanta parlamentara, dar nu am avut un Guvern atat de prost. (…) In principiu, nu avem a da socoteala adversarilor nostri pentru votul nostru. Grupul PSD va vota impotriva proiectului de lege, este in interesul Romaniei, al romanilor ca acest Guvern sa exercite numai chestiunile curente”, a spus Serban Nicolae, citat de Agerpres.
Senatorul PNL Puiu Hasotti a aratat ca nu s-a intamplat niciodata sa fie respinsa solicitarea Guvernului de a emite ordonante in vacanta parlamentara.
„Nu o data in decursul anilor s-a votat in favoarea emiterii chiar la guverne care erau minoritare. Este vorba de a da un vot de a guverna in vacanta parlamentara. Fac apel la dumneavoastra sa dam dovada de normalitate”, a afirmat Hasotti.
Senatorul ALDE Cristiana Anghel a sustinut ca Guvernul doreste sa emita ordonante in prea multe domenii, aratand ca, daca premierul doreste, in vara poate sa cheme parlamentarii.
Proiectul prevedea ca principalele domenii de abilitare a Guvernului de a emite ordonante in vacanta parlamentara sunt finante publice si economie, dezvoltare regionala si administratie publica, sanatate, afaceri interne, justitie, cultura, fonduri europene, agricultura si dezvoltare rurala, transporturi, comunicatii si societate informationala.
Senatul este prima Camera sesizata, iar Camera Deputatilor este for decizional.
Tot astazi, Senatul a adoptat proiectul de lege prin care alesii locali care au cel putin un mandat dus la capat beneficiaza de pensii speciale, proiectul fiind adoptat de catre plen cu 101 voturi favorabile, unul impotriva si sase abtineri. Legea a fost votata de catre plen fara dezbateri pe marginea ei.
Legea a fost declarata neconstitutionala de CCR la inceputul anului, dupa ce judecatorii Curtii au admis o sesizare a Guvernului Ciolos. Senatorii spun ca legea a fost reexaminata fata de forma initiala, declarata neconstitutionala de CCR.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…