R. Moldova, ca si Ucraina, face parte din Lumea Rusa (ruskii mir), fiind una dintre tintele „curentului diabolic globalist”, care ar fi declansat razboiul din statul vecin. Aceasta declaratie ingrijoratoare pentru R. Moldova a fost facuta recent de catre Patriarhul Rusiei, PF Kirill, in cadrul Adunarii Eparhiale a preotilor din orasul Moscova anunta jurnal.md.
In raportul sau, care a fost prezentat mai mult de o ora, capul Bisericii Ortodoxe Ruse (BORu) si-a demonstrat inca o data sprijinul deplin fata de invazia armatei lui Putin in Ucraina si a indemnat clericii sa mearga pe campul de lupta, pentru a-i sprijini material si spiritual pe agresori. Preotilor care nu vor raspunde acestui apel si vor ramane in Rusia, li s-a cerut sa ajute pe toate caile familiile soldatilor rusi, indeosebi ale celor decedati.
Adept al lui Putin si fidel propagandist al Kremlinului, patriarhul a dat de inteles ca ucrainenii si rusii sunt acelasi popor. El a mai spus ca razboiul din Ucraina a inceput in 2014, cand „Kievul a atacat populatia pasnica din Donbas”, si ca „Rusia si-a dorit intotdeauna sa aduca pacea”.
„Acest razboi a fost declansat de catre cei din Kiev, care au permis intunericului diavolesc sa le patrunda in inimi si au executat orbeste indicatiile de a semana dusmanie in randul poporului unit al Rusiei Sfinte, aparat de aceeasi istorie si cultura si de aceleasi traditii.
Apoi a devenit clar pentru toti ca eforturile Rusiei de a incheia razboiul si de a instaura pacea sunt sabotate si de conducerea Ucrainei, si de Occident, fapt confirmat mai tarziu de mersul lucrurilor. Din pacate, negocierile de pace nu au pus capat abuzului, ci dimpotriva au fost folosite in mod cinic pentru mentinerea rezistentei si acumularea de noi forte”, a declarat conducatorul BORu.
In opinia patriarhului Kirill, Rusia nu a pornit razboiul, ci a intrat in el, pentru a apara „russkii mir”, din care ar face parte toate tarile fostei Uniuni Sovicetice, inclusiv R. Moldova. Aceste afirmatii trezesc noi suspiciuni despre o eventuala intentie a lui Putin de a invada R. Moldova.
„Cei care au deschis focul asupra populatiei din Ucraina au cautat si cauta in continuare sa-l raspandeasca in toate tarile „russkii mir”, pe tot teritoriul canonic al Bisericii noastre: asupra Rusiei, Belarusului, statelor baltice, asupra Moldovei, a tarilor transcauzaziene si a celor din Asia Centrala. In consecinta, Rusia s-a implicat in acest conflict militar, care dureaza peste opt ani, pentru a apara de haos si agresiune oamenii Donbasului”, a mentionat PF Kirill.
Sursa citata considera ca invazia rusa in Ucraina este de fapt „un razboi condus de Occident”, printre scopurile caruia s-ar numara si distrugerea bisericii ortodoxe (ruse). Potrivit partiarhului, dispretul adeptilor „proiectului globalistic secular” fata de Rusia si biserica ortodoxa se manifesta indeosebi prin manipularea presei si a unor oameni de stat si activisti civici din mai multe tari, printre care si R. Moldova.
„Aceste atacuri se refera direct la eparhiile si parohiile noastre din Occident, dar in mod special este vorba de tarile baltice si paritial de Moldova. In Ucraina, intunecarea mintilor si impietrirea inimilor inamicilor unitatii bisericesti atinge nivelul maxim”, a adaugat el.
Referindu-se la separarea Bisericii Ortodoxe Ucrainene, anterior subordonata Moscovei, de Patriarhia Rusa, PF Kirill si-a exprimat regretul in legatura cu faptul ca nu mai este pomenit, in calitate de patriarh, in bisericile ucrainene. El a acuzat preotii ucraineni ca astfel ar incalca canoanele bisericesri sau ar sluji intereselor straine, dar a tinut sa mentioneze ca biserica ucraineana oricum se va afla sub jurisdictia Rusiei pana cand va primi acordul in acest sens al institutiei pe care o conduce. In acelasi timp, el a amintit ca Sfantul Sinod al patriarhiei a primit deja in subordinea sa directa, administrativa si canonica, eparhiile din Crimeea si Lugansk.
In acelasi timp, patriarhul a insituit cenzura in fata adunarii. Mai bine zis, el a solicitat preotilor sa nu expuna alte opinii cu privire la situatia din Ucraina in afara de pozitia oficiala a BORu. Cu aceasta ocazie, PF Kirill a recunoscut ca nu toti credinciosii rusi sustin acest razboi.
„Daca cineva dintre enoriasi va vor ruga sa va dati cu parerea despre situatia actuala, sa nu uitati ca preotul e chemat intai de toate sa fie vocea Bisericii. Si, daca pe alocuri nu e convins ca exprima pozitia Bisericii, mai bine sa nu vorbeasca deloc, sa se abtina”, a precizat intaistatatorul BORu.
Printre altele, patriarhul Kirill a relatat ca a avut mai multe intalniri cu Putin si Lukasenko, dar si cu presedintele Kazahstanului si al Cubei, cu care a discutat probleme importante pentru Biserica.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…