O intalnire secreta intre Donald Trump si Elon Musk alimenteaza zvonurile ca miliardarul sud-african ar putea finanta campania electorala a fostului presedinte

externe

Elon Musk, marte, alegeri, Donald Trump

O intalnire secreta intre Elon Musk si Donald Trump a dat nastere la speculatii potrivit carora patronul Tesla ar putea finanta campania electorala a candidatului republican la presedintie. Cei doi s-au intalnit duminica in Palm Beach, Florida, impreuna cu cativa donatori republicani bogati, potrivit New York Times.

Trump si echipa sa cauta cu disperare o injectie de bani pentru a-si impulsiona campania prezidentiala. Musk este in prezent al doilea cel mai bogat om din lume, cu o avere estimata la 200 de miliarde de dolari. Fondatorul Tesla a devenit mai politic in ultimele saptamani si a postat pe platforma de socializare X, criticand politicile de woke ale democratului Joe Biden si modul in care administratia a gestionat criza de la granita.

Trump l-a laudat in privat pe mogulul tehnologic in fata aliatilor sai si spera sa obtina finantare de la Musk pe fondul unor probleme financiare tot mai mari cauzate de problemele juridice. In prezent, el datoreaza peste 454 de milioane de dolari pentru sentinte judecatoresti in New York, dupa ce un juriu i-a ordonat sa plateasca pentru ca a defaimat-o pe acuzatoarea sa de viol E. Jean Carroll, iar intr-un alt proces civil pentru frauda a fost amendat cu 364 de milioane de dolari.

Se spune ca onorariile legale asociate cu procesele si alte acuzatii l-au costat aproximativ 50 de milioane de dolari.  Desi nu a sustinut niciun candidat, Musk a criticat foarte mult administratia Biden in ultima vreme. Marti, el a redistribuit un articol din DailyMail.com care detalia modul in care 320.000 de migranti neverificati au fost lasati sa intre in SUA si a avertizat ca este „foarte probabil ca se pun bazele pentru ceva mult mai rau decat 11 septembrie 2001”.

Apropiatii lui Musk au confirmat, de asemenea, ca acesta crede ca Biden trebuie sa fie inlaturat din functie in noiembrie.  Cu toate acestea, relatia sa cu Trump a fost anterior oarecum tumultoasa. In 2017, el a renuntat la doua consilii consultative de afaceri in urma deciziei lui Trump de a se retrage din acordul climatic de la Paris. Spre deosebire de alti miliardari, Musk nu a cheltuit foarte mult pe donatii politice, dar a facut anterior donatii atat pentru republicani, cat si pentru democrati.

Musk a oferit personal finantare unor politicieni, printre care Hillary Clinton, Barack Obama, Marco Rubio, George W. Bush si John Kerry. Companiile sale, Tesla si SpaceX, au beneficiat de contracte si subventii din partea guvernului federal. Cu toate acestea, in ultimii ani, Musk a inclinat aparent mai mult spre republicani. Acest lucru se poate datora, in parte, unei respingeri din partea administratiei Biden in 2021, dupa ce nu a invitat Tesla la un summit privind vehiculele electrice.

Dupa ce Musk a cumparat platforma de socializare Twitter in 2022, el a restabilit contul lui Trump, suspendat in urma incidentelor din 6 ianuarie. Musk a denuntat in general politicile ‘woke’ de stanga si a repetat retorica de dreapta privind imigratia.  ‘America va cadea daca va incerca sa absoarba lumea’, a postat marti Musk pe X.  El a sugerat, de asemenea, ca democratii ‘introduc un numar mare de imigranti ilegali’ pentru a comite fraude electorale, in ciuda faptului ca nu exista dovezi care sa sustina acest lucru.  La inceputul sezonului primarelor republicane, Musk a dat semne ca il sustine pe guvernatorul Floridei, Ron DeSantis. DeSantis si-a inceput campania cu un interviu difuzat in direct cu miliardarul, insa acesta nu s-a materializat intr-o donatie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: