O editie extrem de rara a „Principelui” lui Niccolo Machiavelli, scoasa la licitatie

life

Diplomatul italian renascentist Niccolo Machiavelli a devenit sinonim cu intrigile subtile. Si acum, o prima editie extrem de rara a celei mai faimoase lucrari a sa, manualul politic „Principele”, este scoasa la licitatie, cu un pret de vanzare estimat de pana la 300.000 de lire sterline, potrivit CNN.

Copia cartii de la inceputul secolului al XVI-lea este una dintre primele 11 editii care au fost inregistrate, potrivit casei de licitatii Sotheby’s. In timp ce toate celelalte sunt detinute de biblioteci institutionale, in mare parte in Italia, acest exemplu provine de la un colectionar privat si era necunoscut anterior.

„Nu stiam ca exista alte copii in proprietate privatea iar aceasta este prima copie despre care stim si care a fost scoasa la licitatie in ultimele decenii”, a declarat Gabriel Heaton, specialist Sotheby’s Books & Manuscripts, pentru CNN.

„Asadar, avem una dintre marile lucrari de teorie politica din toate timpurile, una dintre cele mai faimoase carti ale secolului al XVI-lea si este o prima editie si o oportunitate unica sa avem un exemplar la licitatie”, a adaugat el.

Pe langa faptul ca era scriitor, Machiavelli a fost un diplomat care a servit in guvernul florentin pana cand republica a fost rasturnata de familia Medici in 1512. El a scris „Principele” in 1513, dupa ce a fost inchis sub suspiciunea de conspiratie si s-a retras la proprietatea tatalui sau din San Casciano.

Tratatul politic, dedicat domnitorului florentin Lorenzo di Piero de’ Medici, a fost distribuit ca manuscris inainte de moartea lui Machiavelli in 1527. Sapte manuscrise, dintre care unele au fost scrise de fostul sau coleg Biagio Buonaccorsi, au fost publicate dupa moartea sa, pana in 1532.

Aproximativ 15 editii au aparut inainte ca Biserica Catolica sa interzica textul, incluzandu-l pe lista cartilor interzise in 1559. Lista interzice cartile considerate periculoase pentru credinta sau morala romano-catolicilor. Textul a fost publicat din nou abia sapte decenii mai tarziu.

Copia scoasa la vanzare – care s-a aflat intr-o biblioteca italiana pana la mijlocul secolului al XIX-lea si a trecut prin mai multe maini inainte de a fi achizitionata de un colectionar privat englez – este din 1532.

Pagina de titlu a fost rupta, probabil „pentru a evita confiscarea de catre autoritati”, a spus casa de licitatii, descriind-o ca probabil o dovada materiala a „statutului ilicit al textului in Italia din timpul Renasterii, dupa 1559”.

Textul lui Machiavelli ii sfatuieste pe printi sa invete sa nu fie buni, ci sa actioneze in functie de necesitate – si aceasta indepartare de la idealurile utopice ale modului in care sunt oamenii si lumea si, in schimb, revenirea la realitate, l-a determinat sa fie considerat fondatorul stiintei politice moderne.

Machiavelli este „un scriitor care a intrigat oamenii inca de cand a fost scrisa cartea. El ofera o viziune foarte clara asupra naturii puterii politice si mai ales asupra modului in care puterea politica este exercitata in vremuri de turbulente si incertitudine”, a spus Heaton.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: