Laura Codruta Kovesi s-a ferit sa comenteze prea mult declaratiile lui Tudorel Toader si Valer Dorneanu, care arunca acum unul pe celalalt vina pentru revocarea fostei sefe a DNA.
„Ce zice fostul ministru al Justitiei nu conteaza si nici n-a contat. Motivarea este clara. CEDO a retinut ce a facut fiecare. Curtea a constatat ca este o legatura de cauzalitate intre sustinere publice pe care le-am avut si motivele revocarii. Motivarea Curtii explica ce a facut fiecare”, a declarat Kovesi la Europa FM.
Intrebata daca asteapta scuze, Kovesi a raspuns: „N-am asteptat niciodata. Decizia este clara pentru toata lumea. Uneori sunt probleme cu asumarea greselilor”.
Presedintele CCR, Valer Dorneanu, a declarat, marti, pentru Agerpres, ca cei care doresc sa analizeze cu „obiectivitate si fara partinire” decizia CEDO privind revocarea Laurei Codruta Kovesi din functia de procuror-sef al DNA vor observa ca „nu exista nicio critica la adresa Curtii Constitutionale”.
„I-as ruga pe toti care vor sa analizeze obiectiv decizia CEDO, in raport de Curtea Constitutionala, sa observe urmatorul lucru: n-am fost noi atacati de doamna Kovesi, nu noi am figurat parte acolo, iar cine citeste cu obiectivitate si fara partinire decizia CEDO sa vada ca nu o sa gaseasca nicio critica la adresa deciziei Curtii Constitutionale sau a activitatii Curtii Constitutionale si o sa vada, in esenta, ca nu decizia Curtii Constitutionale sau o anumita conduita a Curtii Constitutionale a stat la baza deciziei”, a precizat Dorneanu.
Potrivit acestuia, la baza deciziei au stat doua articole din Conventia Drepturilor Omului pe care le-a invocat si Laura Codruta Kovesi in sesizare, „care se refera la cu totul altceva”. ”Cine vrea sa adanceasca cercetarile, sa se uite la sesizare si la decizie si sa o citeasca cu obiectivitate”, a adaugat Dorneanu.
Fostul ministru al Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, marti, legat de decizia CEDO in cazul Kovesi ca nu el este „autorul” demiterii fostei sefe a DNA.
„Regula generala este la nivel national si european ca nu se comenteaza hotararile instantelor. Ele se respecta si atat. Sigur ca probabil va fi momentul in care voi comenta, dar ce as putea spune? Ca pe firul acestui proces de demitere au fost practic trei factori care si-au implinit misiunea. Eu, ca ministru, am facut raportul de evaluare si am propus revocarea. Dupa aceea, a fost sesizata Curtea Constitutionala.
Ministrul nu este autor al dreptului de sesizare a Curtii. O face Guvernul, presedintele Camerei, presedintele Senatului. CCR a dat o decizie si presedintele a revocat-o in baza acelei decizii. Presedintele nu a revocat-o in baza propunerii mele, ci decizia CCR – ea se executa. Eu cam asta pot sa spun”, a declarat Tudorel Toader pentru Buna Ziua Iasi.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…