Noul presedinte al Coreii de Sud a fost procuror general: „Am datoria solemna de a reconstrui aceasta mare natiune”
Noul presedinte al Coreii de Sud, Yoon Suk-yeol, a depus juramantul marti in cadrul unei ceremonii in fata parlamentului de la Seul, relateaza agentiile de presa Yonhap, DPA si Reuters, citate de Agerpres. Anterior, el a fost procuror general al tarii.
Fost procuror general, noul sef al statului sud-coreean a reprezentat Partidul Puterii Populare in scrutinul prezidential din 9 martie.
In varsta de 61 de ani, Yoon va conduce Coreea de Sud pentru cinci ani si ii succede lui Moon Jae-in, prezent si el la ceremonia de marti.
In discursul de investitura, Yoon Suk-yeol a promis ca va reconstrui tara pe principiile unei democratii liberale si ale economiei de piata. El s-a oferit sa contribuie la revitalizarea economiei tarii vecine Coreea de Nord printr-un ”plan indraznet”, cu conditia ca Phenianul sa adopte masuri concrete in directia denuclearizarii.
”Apelul generatiei noastre este de a construi o tara care adopta democratia liberala si asigura o economie de piata prospera, o tara care isi indeplineste responsabilitatile de membru de incredere al comunitatii internationale, o tara care apartine cu adevarat poporului”, a declarat noul presedinte sud-coreean in fata celor aproximativ 41.000 persoane prezente la ceremonie.
El a subliniat ca este constient de ”datoria solemna de a reconstrui aceasta mare natiune”.
Noul lider de la Seul a adaugat ca asteapta cu nerabdare sa lucreze cu alte tari pentru a solutiona provocarile comune si a subliniat importanta apararii libertatilor economice si politice.
”Noi, ca cetateni globali, trebuie sa ne ridicam impotriva oricarei incercari de a ni se confisca libertatea, de a ne fi abuzate drepturile omului sau de a distruge pacea”, a accentuat el.
Yoon Suk-yeol isi preia mandatul intr-o perioada cand Coreea de Sud se confrunta cu provocari economice amplificate de pandemia de COVID-19, de razboiul din Ucraina si de alti factori, avand drept rezultat cresteri simultane ale inflatiei, ratei dobanzii si ratei de schimb valutar.