politica

Noul ministru al Muncii, Simona Bucura-Oprescu, doreste ca bugetarii sa aiba „cat mai putine sporuri”

Anvelopa pentru sporuri ar urma sa fie scazuta de la 30% la 20% prin noua Lege a salarizarii, intentia fiind aceea de a avea cat mai putine sporuri, a declarat luni seara ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

„Daca pana cum aveam plafon de 30% ca anvelopa de sporuri la nivel de institutie, acum vor putea fi acordate maxim sporuri de pana la 20% pentru angajati. Este unul dintre cele patru principii pe care Comisia Europeana le-a impus. Primul dintre ele este cel al ierarhizarii. Suntem obligati sa respectam atat in interiorul familiilor ocupationale ierarhizare, dar si intre familiile ocupationale, iar nivelul maxim sa fie 12, adica salariul presedintelui. Nimeni nu poate depasi salariul presedintelui. Un alt principiu este cel legat de maximum 20% sporuri. Ne dorim sa nu mai avem discrepantele pe care le-am vazut, fiindca adesea s-a discutat in mediul public de situatii in care prin sporuri ajungem la anumite categorii sa avem venituri mai mari decat veniturile unora dintre cei aflati pe un nivel de coeficient pe scara de ierarhizare mai sus. Si atunci, fiindca am avut o lege buna, Legea salarizarii 153/2017, dar din pacate de foarte multe ori aplicarea a fost gresita, ne dorim ca in noua lege a salarizarii sa invatam din greselile trecutului si sa venim cu o norma mai clara. Ne dorim sa avem cat mai putine sporuri”, a explicat ministrul Muncii la Digi 24.

Ea a adaugat ca in Romania nu avem spor de calculator, dar avem spor de conditii vatamatoare, insa doar dupa o analiza a Directiei de Sanatate Publica sau a unui institut specializat.

„Sporurile nu se acorda pentru angajat, sporurile se acorda pentru conditiile de munca. Adica foarte simplu: daca avem un medic care isi desfasoara munca la unitatea de primiri urgente sau un medic ATI pentru faptul ca este in urgenta, pentru perioada in care este in serviciu, este la urgenta, doar pentru acea perioada isi primeste sporul. Daca un medic cu specializarea de medicina de urgenta nu lucreaza, deci locul unde isi desfasoara activitatea nu este la urgenta, nu beneficiaza de acest spor”, a precizat Simona Bucura-Oprescu.

De asemenea, aceasta a mentionat ca un alt principiu, cerut de Comisia Europeana, este grila pentru administratia publica locala si, nu in ultimul rand, ideea de a introduce performanta si „posibilitatea de a avea o parte fixa si o parte variabila a remuneratiei prin care sa premiezi performanta”.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago