Noul ambasador al talibanilor in China a sosit vineri la Beijing – este pentru prima data cand conducatorii afgani au trimis oficial un ambasador intr-o alta tara de la revenirea la putere, in urma cu mai bine de doi ani, relateaza Associated Press.
Nicio tara nu ii recunoaste pe talibani ca fiind guvernul legitim al Afganistanului, dar unele dintre ele, inclusiv China, au ambasade in capitala. Multe alte misiuni diplomatice au fost inchise, iar personalul lor a fost evacuat pe masura ce talibanii au pus stapanire pe Kabul.
China are o importanta deosebita pentru talibani, care curteaza investitiile straine si aliantele regionale in contextul izolarii lor pe scena internationala din cauza restrictiilor impuse femeilor si fetelor afgane.
Noul ambasador, Bilal Karimi, care nu are experienta diplomatica si are intre 20 si 30 de ani, a fost intampinat la Beijing de catre trimisul special al Chinei pentru afgani la Ministerul de Externe, Yue Xiaoyong, potrivit unui comunicat al talibanilor. Karimi si-a prezentat scrisorile de acreditare directorului general al departamentului de protocol al ministerului, Hong Lei.
Inainte de numirea sa ca ambasador, Karimi a fost purtator de cuvant in administratia controlata de talibani si a lucrat cu purtatorul de cuvant principal al acesteia, Zabihullah Mujahid, care este un apropiat al liderului suprem al talibanilor.
Lei i-a urat bun venit lui Karimi si a calificat numirea sa drept un pas important in dezvoltarea relatiilor dintre cele doua tari, se arata in comunicatul talibanilor. Lei a declarat ca scrisorile de acreditare ale lui Karimi vor fi prezentate presedintelui chinez Xi Jinping in cadrul unei ceremonii speciale.
Karimi a laudat politicile pozitive ale Chinei fata de Afganistan, in special pentru ca nu intervine in problemele interne, si a declarat ca aceasta tara este un bun vecin.
Talibanii au incercat sa obtina controlul ambasadelor afgane in ultimii doi ani, uneori reprosand public tarilor gazda ca nu coopereaza.
Talibanii se plang frecvent de lipsa recunoasterii oficiale.
Ei nu au locul Afganistanului la Adunarea Generala a ONU – care este inca detinut de oficiali din fostul guvern sustinut de Occident – si la inceputul acestei saptamani au condamnat excluderea lor de la summitul COP28 privind clima din Dubai.
O mare parte din reticenta comunitatii internationale de a-i recunoaste drept putere legitima pe talibani provine din cauza restrictiilor impuse de acestia asupra femeilor si fetelor. Afganistanul este singura tara din lume in care este interzisa educatia femeilor. Femeilor le este interzis accesul la majoritatea locurilor de munca si in spatiile publice. Fetele nu pot merge la scoala dincolo de clasa a sasea, inclusiv la universitate.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…