Noua morti de frig si sete pe o barca aflata in deriva pe Mediterana, in care se aflau 50 de migranti
Noua persoane printre care un bebelus, mama lui si o femeie insarcinata au murit de frig si de sete in Mediterana, pe o barca plecata din Tunisia si care transporta aproximativ 50 de migranti, au informat autoritatile italiene citate de The Guardian.
Supravietuitorii care au ajuns pe insula italiana Lampedusa au declarat anchetatorilor ca bebelusul de patru luni a cazut in apa dupa ce mama lui, care il tinea in brate, s-a prabusit si a murit.
Migrantii au plecat din Sfax, sudul capitalei Tunis, in urma cu cateva zile insa la scurt timp s-au ratacit, au declarat supravietuitorii magistratilor.
Echipajul unei barci tunisiene de pescuit a raportat autoritatilor malteze ca a vazut barca si ca la bord par sa existe cadavre, au spus anchetatorii.
Dupa ce rezervele de hrana si apa s-au terminat, migrantii au inceput sa bea apa de mare din disperare.
Paza de coasta italiana a ajuns la barca joi seara, si a gasit cadavrele a opt persoane la bord. Supravietuitorii, inclusiv tatal sau, au confirmat apoi decesul copilului. Supravietuitorii au fost transferati in Lampedusa.
ONG-ul Alarm Phone, care administreaza un serviciu de alerta pentru persoanele aflate in dificultate pe mare, a declarat intr-un comunicat: „Inca o data, un dezastru maritim in centrul Marii Mediterane, este rezultatul politicilor Europei care limiteaza resursele de salvare descurajand migratia, indiferent de costuri. Costurile in acest caz sunt un bebelus, precum si cel putin opt adulti care au murit in cel mai oribil mod.”
Supravietuitorii, printre care se afla 10 femei si un copil, sunt din Mali, Coasta de Fildes, Guineea, Camerun, Burkina Faso si Niger. Nationalitatea copilului nu a fost dezvaluita.
Procurorii din provincia siciliana Agrigento, care include Lampedusa, au deschis o ancheta asupra incidentului.
In ciuda vremii nefavorabile si a marilor furtunoase din centrul Mediteranei, sute de oameni care fug de saracie si razboi parasesc Tunisia sau Libia in fiecare zi, riscandu-si viata pentru a ajunge in Europa.
„In ultimele zile, conditiile meteorologice pe mare au fost teribile si totusi oamenii au incercat sa traverseze, aratand nevoia oamenilor de a evada din Tunisia si Libia”, a spus Alarm Phone. „Autoritatile stiau ca mai multe barci disparusera de cateva zile.”
Recent, Italia a aprobat o hotarare potrivit careia navele de salvare ale ONG-urilor sunt obligate sa solicite un port si sa navigheze catre acesta „fara intarziere” dupa o salvare, in loc sa ramana pe mare in cautarea altor ambarcatiuni cu migranti aflati in primejdie
Dunja Mijatovic, comisarul pentru drepturile omului din cadrul Consiliului Europei, a cerut joi guvernului italian sa ia in considerare retragerea sau revizuirea acestei hotarari care ar putea „ingreuna operatiunile de cautare si salvare ale ONG-urilor si, prin urmare, ar fi in contradictie cu obligatiile Italiei conform drepturilor omului si dreptului international”.
Mijatovic a spus ca aceasta hotarare va forta navele ONG-urilor „sa ignore alte apeluri de urgenta din zona daca au deja persoane salvate la bord, chiar daca au capacitatea de a efectua o alta salvare”.
Mediterana centrala este cea mai letala ruta de migratie din lume. Conform Organizatiei Internationale pentru Migratiune, peste 20.000 de persoane au murit din 2014 pana acum, anul acesta inregistrand-se deja 17 decese.