Riscul de afectiuni cardiovasculare poate fi redus semnificativ prin consumul zilnic al unei portii de legume cu frunze, conform unui studiu condus de oameni de stiinta din Australia, citat marti de Xinhua, anunta Agerpres.
Studiul, ale carui constatari au fost publicate marti in jurnalul stiintific European Journal of Epidemiology, a fost efectuat de cercetatori de la Universitatea Edith Cowan, Universitatea Western Australia si Societatea de Oncologie din Danemarca.
Pe baza datelor colectate de la un numar de peste 50.000 de persoane din Danemarca, prelucrate in decursul unei perioade de 23 de ani, oamenii de stiinta au descoperit ca subiectii cu un aport ridicat de legume cu frunze bogate in nitrati prezentau o tensiune arteriala sistolica cu 2,5 mmHg mai mica. De asemenea, 12-26% dintre aceste persoane prezentau un risc mai mic de boli cardiovasculare in comparatie cu restul populatiei studiate.
Potrivit cercetatoarei Catherine Bondonno de la Universitatea Edith Cowan, consumul zilnic a 60 mg (o masura) de legume cu frunze, bogate in nitrati, poate reduce in mod semnificativ riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare.
Pe de alta parte, s-a constatat ca o crestere a acestei cantitati nu a oferit beneficii suplimentare.
”Oamenii nu trebuie sa ia suplimente pentru a-si spori nivelurile de nitrati, studiul demonstrand ca o masura de legume cu frunze pe zi este suficienta pentru a beneficia de avantajele oferite pentru (prevenirea) bolilor de inima”, a precizat Bondonno.
Cercetatoarea a notat ca, desi aceasta abordare ofera beneficii contra atacurilor de cord, accidentelor vasculare cerebrale si insuficientei cardiace, este recomandata in special pentru prevenirea bolii arteriale periferice, o afectiune care se caracterizeaza prin ingustarea vaselor de sange la nivelul membrelor inferioare, in acest caz riscul fiind diminuat cu 26%.
Includerea unei portii de legume cu frunze in smoothie-uri preparate la blender reprezinta o modalitate accesibila de a spori consumul de astfel de alimente, pe langa includerea lor in salate, potrivit lui Bondonno, care nu recomanda insa stoarcerea lor. ”Stoarcerea legumelor indeparteaza pulpa si fibrele”, a explicat ea.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…