Guvernul norvegian a anulat luni un plan de vanzare a ultimului teren privat din arhipelagul arctic strategic Svalbard pentru a preveni achizitionarea acestuia de catre China, transmite France Presse.
Terenul, cunoscut drept Sore Fagerfjord, aflat in sud-vestul Svalbard, are 60 de kilometri patrati de munti, campii si un ghetar. Acesta era scos la vanzare pentru 300 de milioane de euro.
Arhipelagul este situat la jumatatea distantei dintre Norvegia continentala si Polul Nord, intr-o regiune arctica care a devenit un punct fierbinte din punct de vedere geopolitic si economic, pe masura ce gheata se topeste si relatiile dintre Rusia si Occident devin din ce in ce mai glaciale.
Svalbard este guvernata de un cadru juridic neobisnuit care permite entitatilor straine sa se instaleze in regiune.
Un tratat semnat in 1920 recunoaste suveranitatea norvegiana asupra teritoriului, dar acorda si cetatenilor puterilor semnatare – printre care se numara Rusia si China – aceleasi drepturi de a exploata resursele minerale.
Rusia, de exemplu, a mentinut timp de decenii o comunitate miniera de carbune in Svalbard, prin intermediul companiei de stat Trust Arktikugol.
Cu toate acestea, Norvegia, dornica sa isi protejeze suveranitatea, nu ar vedea cu ochi buni ca proprietatea sa cada in maini straine, iar guvernul a declarat luni ca o potentiala vanzare va necesita aprobarea statului in temeiul legislatiei privind securitatea nationala.
„Proprietarii actuali ai Sore Fagerfjord… sunt dispusi sa vanda catre entitati care ar putea contesta legislatia norvegiana in Svalbard”, a declarat ministrul comertului si industriei, Cecilie Myrseth.
„Aceasta ar putea perturba stabilitatea in regiune si ar putea ameninta interesele norvegiene”, a adaugat ea.
Avocatul Per Kyllingstad, care ii reprezinta pe vanzatori, a declarat anterior pentru AFP ca a primit „semne concrete de interes” din partea unor potentiali cumparatori chinezi care „manifesta un interes real pentru Arctica si Svalbard de mult timp”.
Bucata de teren este o ocazie unica de a pune mana pe „ultimul teren privat din Svalbard si, dupa cunostintele noastre, ultimul teren privat din zona arctica inalta a lumii”, a spus el.
Detinatorul terenului este o companie controlata de un norvegian de origine rusa, potrivit presei locale.
Analistii sunt sceptici cu privire la pretul si fezabilitatea vanzarii. Proprietatea, situata in sud-vestul arhipelagului, unde nu exista infrastructura, acopera zone protejate in care constructiile si transportul motorizat sunt interzise, lipsindu-o de valoare comerciala.
In 2016, guvernul a platit 33,5 milioane de euro pentru a achizitiona penultima bucata de teren privat din Svalbard, in apropiere de Longyearbyen, care ar fi fost, de asemenea, vizata de investitori chinezi.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…