Noi proteste in Georgia impotriva guvernului, care este acuzat ca tergiverseaza aderarea la Uniunea Europeana
Mii de sustinatori ai opozitiei s-au adunat duminica (9 aprilie) in capitala georgiana Tbilisi, in timp ce guvernul se confrunta cu acuzatii din ce in ce mai grave de regres in materie de democratie, scrie Euractiv.
Demonstrantii s-au adunat in fata parlamentului georgian pentru un miting organizat de principala forta de opozitie a tarii, Miscarea Nationala Unita (UNM), fondata de fostul presedinte incarcerat Mihail Saakasvili.
Protestatarii au fluturat steaguri georgiene, ucrainene si ale Uniunii Europene si au tinut un banner urias pe care scria „Pentru un viitor european”.
Multimea a scandat „Traiasca Misa!”, referindu-se la Saakasvili, care ispaseste o pedeapsa de sase ani de inchisoare pentru abuz de putere – o condamnare pe care grupurile internationale pentru drepturile omului au condamnat-o ca fiind motivata politic.
Medicii au declarat ca reformatorul pro-occidental risca sa moara din cauza unor afectiuni grave pe care le-a dezvoltat in detentie.
Guvernul partidului de guvernamant „Visul georgian” se confrunta cu acuzatii de incarcerare a opozantilor, de reducere la tacere a presei independente, de colaborare ascunsa cu Kremlinul si de indepartare a tarii de la aderare la UE.
Adresandu-se participantilor la miting, presedintele UNM, Levan Khabeishvili, a enumerat revendicarile protestatarilor, printre care se numara „eliberarea prizonierilor politici si punerea in aplicare a reformelor” cerute de UE ca o conditie pentru a acorda Tbilisi un statut oficial de candidat.
„(Guvernul) georgian este controlat de la Moscova, iar obligatia noastra este de a ne salva patria de la slugile rusesti”, a declarat in fata multimii fostul presedinte georgian Giorgi Margvelashvili.
„Suntem oameni iubitori de libertate, parte a familiei europene, respingem sclavia ruseasca”.
Unul dintre demonstranti, Luka Kavsadze, un pictor in varsta de 27 de ani, a declarat pentru AFP: „Lupta noastra va fi pasnica, dar fara compromisuri si ne va duce acolo unde ne este locul: in Uniunea Europeana.”
Luna trecuta, zeci de mii de persoane au iesit in strada la Tbilisi dupa ce parlamentul a votat intr-o prima faza proiectul de lege „privind agentii straini”, similar legislatiei folosite in Rusia pentru a suprima disidenta.
Proiectul de lege, care a starnit critici puternice din partea Uniunii Europene si a Statelor Unite, a fost abandonat sub presiunea protestelor de strada, in urma carora politia a folosit gaze lacrimogene si tunuri cu apa.
Partidul de guvernamant a insistat asupra faptului ca isi mentine angajamentul fata de candidaturile Georgiei la aderarea la UE si NATO, sustinute – conform sondajelor de opinie – de 80 % din populatie.
Insa liderii partidului si-au intensificat retorica anti-occidentala dupa ce Washingtonul a interzis saptamana trecuta vizele pentru patru judecatori din Georgia din cauza unor presupuse fapte de coruptie.
Masura a marcat cea mai recenta inasprire a abordarii Washingtonului fata de un aliat, dupa ingrijorarile legate de o schimbare la Tbilisi in directia Rusiei.
Georgia a depus cererea de aderare la UE impreuna cu Ucraina si Republica Moldova la cateva zile dupa ce Rusia a invadat vecinul sau pro-occidental in februarie 2022.
In iunie anul trecut, liderii UE au acordat statutul oficial de candidat Kievului si Chisinaului, dar au spus ca Tbilisi trebuie sa implementeze mai intai reforme.