Noaptea care i-a schimbat VIATA lui Vladimir Putin. Ce s-a intamplat in urma cu 25 de ani
Daca cineva vrea sa-l inteleaga pe Vladimir Putin, atunci trebuie sa afle ce i s-a intamplat intr-o noapte dramatica in urma cu 25 de ani, in Germania de Est. BBC vine cu detalii.
Este 5 decembrie 1989, in Dresda, cu cateva saptamani inainte de caderea zidului Berlinului. Comunismul est-german este pe moarte. O multime de oameni se strange in fata sediului STASI, politia secreta est-germana, care deodata pare lipsita de ajutor.
Un mic grup decide sa traverseze strada si sa se indrepte spre o cladire mare, in care se afla sediul KGB, politia secreta sovietica. „Gardianul de la intrare a fugit imediat in casa. La scurt timp a aparut un ofiter mic de statura, agitat, care ne-a spus sa nu fortam intrarea, pentru ca tovarasii sai sunt inarmati si au ordin sa traga in caz de urgenta”, isi aminteste unul dintre participanti, Siegfried Dannath. Grupul s-a retras.
Dar ofiterul KGB stia cat de periculoasa era situatia. Mai tarziu a povestit ca sunat la sediul Armatei Rosii pentru a cere protectie. Raspunsul pe care l-a primit a fost devastator, i-a schimbat viata. „Nu putem face nimic fara ordin de la Moscova. Iar la Moscova este tacere”.
Aceste cuvinte, „la Moscova este tacere”, au ramas adanc intiparite in memoria acelui ofiter. Acum el insusi a devenit „Moscova”, este presedintele Rusiei, Vladimir Putin.
„Cred ca aici se afla cheia pentru a-l intelege pe Putin. Am fi avut un alt Putin si o altfel de Rusie daca nu ar fi trecut prin acea experienta in Germania de Est”, spune biograful liderului rus, Boris Reitschuster.
Acea experienta i-a dat niste lectii pe care nu le va uita niciodata, l-a invatat cum trebuie sa arate o societate model si i-a format viziunea despre sistemul de putere. Mai mult decat orice, Putin a ramas cu o puternica temere legata de fragilitatea elitelor politice, despre cat de usor pot fi rasturnate prin puterea oamenilor simpli.
Putin a ajuns la Dresda la mijlocul anilor ’80, fiind primul sau post din strainatate ca agent KGB. Sotia de atunci a lui Putin, Ludmila, isi aminteste ca viata in RDG era foarte diferita de cea din URSS. „Strazile erau curate. Isi spalau ferestrele o data pe saptamana”, spunea ea intr-un interviu publicat in 2000.
Un fost coleg din KGB, Vladimir Osoltsev, isi aminteste ca Putin se bucura de nivelul superior de confort, acesta petrecand ore in sir rasfoind cataloagele de moda din Vest pe care le primea prin posta. De asemenea, actualul lider rus avea o mare pasiune si pentru berea germana, o imagine care constrasteaza puternic cu cea de astazi, in care apare foarte sportiv.
Germania de Est era diferita de URSS, existau chiar si alte partide, chiar daca era o tara comunista. „Putin era foarte incantat de acest mic paradis. El a reconstruit cumva un fel de Germania de Est in Rusia acum”, spune Reitschuster.
Dar in toamna lui 1989, acest paradis a devenit un cosmar pentru KGB. Pe strazile din Dresda, Putin a vazut cum oamenii obisnuiti reusesc sa schimbe puterea. In scurt timp a aparut in oras si cancelarul vest-german, Helmut Kohl, care a tinut un discurs despre reunificarea Germaniei. Implozia Germaniei de Est a avut un puternic impact asupra vietii lui Putin, se arata in analiza BBC.
„Am avut o senzatie ingrozitoare ca tara care aproape devenise si a noastra nu mai exista. Vecinul meu a plans o saptamana. Totul era distrus, viata lor, cariera lor”, isi amintea Ludmila. Unul dintre prietenii est-germani ai lui Putin a fost umilit de multime si s-a sinucis in 1990.
Putin s-a intors la Leningrad cu o masina de spalat veche de 2o de ani, facuta cadou de un est-german, pentru a constata ca si propria sa tara se schimba.
In arhivele STASI din Dresda s-a gasit o fotografie din perioada in care Putin era acolo. Se afla intr-un grup de militari sovietici si est-germani cu legaturi in cadrul elitei. Acestia au devenit apoi parte a centrelor de putere din cele doua tari. Cum ar fi Serghei Cemezov, fost sef al agentie de export de arme a Rusiei sau Nicolai Tocarev, seful Transneft. Un altul este Matthias Warnig, fost ofiter STASI, care acum este directorul Nordstream, compania care alimenteaza cu gaz rusesc Germania.
Conducta de gaz simbolizeaza noua relatie speciala dintre Rusia si Germania, chiar daca aceasta a fost afectata de criza din Ucraina. Observatorii considera ca evenimente precum revolutia de la Kiev i-au reamintit lui Putin momentele negre din acea noapte din Dresda anului 1989. Asa ca oricine se intreaba ce va face Putin in continuare ar trebui sa-si aminteasca prin ce a trecut Putin.
Un lucru e sigur. Cat timp Putin va fi la Kremlin, este putin probabil ca Moscova sa ramana tacuta.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook