In una dintre excursiile lui Margaret Thatcher in Beijing in 1980, liderii chinezi ar fi sperat sa puna presiune asupra Marii Britanii sa cedeze Hong Kong. Ei au apelat la o tehnica diabolica de persuasiune, si anume l-au ”privat” pe Dennis Thatcher, sotul premierului britanic, de gin si bautura, scrie Telegraph, citat de Ziarul Financiar.
Aceasta anecdota ne arata ca, daca este nevoie, China este dispusa sa intoarca foaia. David Cameron, prim-ministrul Marii Britanii, cunoaste foarte bine acest lucru. I-au trebuit ani intregi sa recastige increderea chinezilor dupa ce s-a intalnit in 2012 cu Dalai Lama, ”dusmanul” ideologic de moarte al acestora.
Prezenta militara puternica a SUA in Asia a sustinut 70 de ani de stabilitate si prosperitate, China fiind unul dintre beneficiari. Astazi, prezenta militara a SUA este amenintata de armata chineza, care a ajuns la un nivel tehnologic extrem de ridicat. China a ridicat in ultimii ani pe o insula imensa baze militare si laboratoare de cercetare la care nu permite accesul.
Puterea Chinei creste intr-un ritm greu de inteles. In primele decenii inainte de Primul Razboi Mondial, economia Germaniei crestea cu 13% si cheltuielile cu inarmarea cu 64%. In ultimii 10 ani, economia Chinei a crescut de patru ori, iar cheltuielile cu inarmarea s-au triplat.
”Niciodata inainte in istoria umanitatii o tara s-a ridicat atat de rapid, atat de departe si pe atatea domenii de putere”, a spus Graham Allison. El a adaugat ca asemenea schimbari bruste de putere au fost asociate cu razboi in 12 din cele 16 cazuri din ultimii 500 de ani.
Cum putem evita razboiul?
China nu este straina de diplomatie. In primul rand, Beijingul are un loc permanent in Consiliul de securitate al ONU, desi principalii doi rivali din Asia, Japonia si India, nu fac parte din consiliu. Desi cea mai puternica economie din lume este sub-reprezentata in unele institutii create dupa Al Doilea Razboi Mondial, China este pe locul sase la numarul de voturi in FMI. Noua Banca de Dezvoltare creata, care cuprinde tarile BRICS (Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud), va avea sediul tot in China.
Pesimistii spun ca traietoria pe care o ia China nu va lasa niciun spatiu de manevra tarilor Vestice si vor trebui sa ii accepte Chinei cererile legate de Pacific. Aceasta totusi nu ar fi intelept. China si-ar putea eclipsa adversarii in mod individual, dar acestia isi construiesc relatii puternice unii cu altii. Spre exemplu, India cu Japonia si SUA.
China si Rusia se apropie, este adevarat, dar totusi Rusia este in declin avand in vedere situatia politica rezultata in urma conflictelor din Siria si Ucraina.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…