Moscova a eliminat cotele pentru migrantii uzbeci care lucreaza in industrii esentiale pentru ca Rusia se confrunta cu o lipsa de forta de munca legata dca urmare a mobilizarii pentru razboiul din Ucraina, anunta Eurasianet.org.
La 10 noiembrie, guvernul a eliminat cotele in vigoare de anul trecut, care permiteau ca doar 11.000 de lucratori din Uzbekistan sa lucreze in sectoarele constructiilor si agroindustrial in orice moment, in cadrul unor scheme de migratie organizate. (Cotele nu se aplica milioanelor de lucratori ocazionali angajati ad-hoc. Se estimeaza ca aproximativ doua milioane de uzbeci lucreaza in Rusia).
Normele stabilite in octombrie 2021 stabilesc o cota de 10.000 de muncitori uzbeci din domeniul constructiilor care sa lucreze pe santierele din Rusia in cadrul unor programe organizate, in orice moment. In decembrie, Moscova a adaugat 1.108 muncitori uzbeci pentru complexul agro-industrial.
Ea a ridicat acum aceste cote pentru a atrage migranti uzbeci pentru a acoperi deficitul de forta de munca creat de ordinul presedintelui rus Vladimir Putin din septembrie de a mobiliza barbati pentru a lupta in Ucraina.
Ca urmare, „pana la o treime din intreprinderile industriale rusesti s-ar putea confrunta cu un deficit record de forta de munca”, a raportat ziarul rusesc Kommersant la 11 noiembrie, citand experti de la Institutul Gaidar pentru politica economica.
Piata fortei de munca din Rusia se confrunta cu cele mai grave lipsuri din 1993 incoace, se arata in raport.
Industria usoara este deosebit de afectata, cu un deficit de 70%, dar exista lipsuri in toate domeniile. Constructiilor de masini ii lipseste aproximativ o treime din forta de munca necesara, iar sectorului alimentar un sfert. Agricultura a avut nevoie anul trecut de 38.200 de migranti pentru munca sezoniera.
Sistemele organizate pentru ca muncitorii uzbeci sa munceasca in Rusia (si in alte tari, inclusiv in Japonia si Coreea de Sud) presupun ca acestia sa se inregistreze si sa fie supusi unor controale birocratice si proceduri medicale in Uzbekistan inainte de a fi acceptati la locurile de munca in strainatate.
Acestia sunt lucratori calificati, dintre care unii primesc pregatire acasa, in reteaua nationala de centre vocationale din Uzbekistan. Cunoscute sub numele de „monocentre”, acestea ofera cursuri de formare in competente practice, de la fabricarea de masini si instalatii sanitare la masaj si confectionarea de bijuterii.
Programele organizate sunt o marturie a eforturilor Taskentului de a reglementa migratia fortei de munca pentru a gasi locuri de munca mai bine platite pentru uzbeci si pentru a-i proteja de exploatare.
In prezent, programele de migratie raman in vigoare, dar nu exista limite privind numarul de lucratori pe care companiile rusesti ii pot angaja in cadrul acestora.
De asemenea, Moscova a renuntat la cerintele ca lucratorii sa prezinte un certificat de vaccinare impotriva Covid-19 sau un certificat de testare negativ.
Chiar si inainte de ordinul de mobilizare al lui Putin, cota pentru constructorii uzbeci era indeplinita la mai putin de jumatate. Desi fusesera selectati 13.500 de muncitori calificati, la inceputul lunii septembrie doar 4.500 lucrau in Rusia.
Rapoartele potrivit carora Rusia vizeaza migrantii din Asia Centrala pentru a lupta pe frontul din Ucraina reprezinta cu siguranta un factor de descurajare pentru migranti.
Uzbecii par mai putin entuziasmati sa ramana in Rusia decat inainte, judecand dupa datele Serviciului Federal de Statistica de Stat al Rusiei. In primele opt luni ale anului 2021, 35.700 de cetateni uzbeci au intrat in Rusia si 19.900 au plecat. In aceeasi perioada a acestui an, un numar similar a intrat – 33.900 – dar au plecat mult mai multi – 47.600.
Migrantii din Asia Centrala isi diversifica destinatiile. In aceasta vara, unii au cules fructe in Marea Britanie pentru a suplini deficitul de forta de munca legat de Brexit.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…