life

Nici filmul Mary Poppins nu a scapat de reclasificare: de la „audienta generala” a fost trecut la „acordul parintilor” pentru ca amiralul Boom foloseste un arhaism

Mary Poppins, filmul din 1964 cu Julie Andrews in rol principal, a fost reclasificat de cenzorii britanici de la U (audienta generala) la PG (acordul parintilor) deoarece contine „limbaj discriminatoriu”, din cauza unui termen folosit initial de europenii albi pentru popoarele nomade din sudul Africii si utilizat pentru a se referi la cosarii cu fetele murdare de funingine, potrivit BBC si The Telegraph.

Actiunea filmului este plasata in Londra anilor 1910 si urmareste o dadaca fermecata, interpretata de Dame Julie Andrews, care are grija de copiii unei familii cu ajutorul cosarului Bert, interpretat de Dick Van Dyke.

Filmul a castigat cinci premii Oscar in 1965, inclusiv pentru cea mai buna actrita si pentru cea mai buna melodie.

British Board of Film Classification a declarat ca a clasificat filmul in 1964 si apoi din nou in 2013 si in 2024 pentru o noua lansare.

„Mary Poppins (1964) include doua utilizari ale termenului considerat acum discriminatoriu `hotentoti`. Deoarece Mary Poppins are un context istoric, utilizarea unui limbaj discriminatoriu nu este condamnata si, in cele din urma, depaseste liniile directoare ale noastre pentru un limbaj acceptabil la audienta generala. Prin urmare, am clasificat filmul PG din cauza limbajului discriminatoriu”.

Dictionarul englez Oxford spune ca termenul, care se referea la nomazii Khoikhoi si San, este „in general considerat atat arhaic, cat si ofensator”.

Dintre toate cuvintele care sunt susceptibile de a ofensa si infuria societatea actuala, „hotentot” nu ocupa un loc fruntas pe lista. Este un termen invechit care a fost folosit in principal in secolele al XVIII-lea si al XIX-lea in conversatii, in general pentru a se referi la cineva „barbar” sau un individ necivilizat. Initial, se referea la Khoekhoe, societatea nomade din Africa de Sud si a fost preluata mai intai de colonistii olandezi din regiune, apoi a trecut in uz englezesc in secolul al XVII-lea.

Chiar si pana la inceputul secolului al XX-lea, a fost vazut drept argou, folosit de oamenii care doreau sa se evidentieze ca fiind excentrici. Prin urmare, atunci cand amiralul Boom a trebuit sa se demonstreze ca este atat de moda veche, cat si usor nebun – de parca nu ar fi fost suficient sa traga cu tunul de pe acoperis – nu a fost prea greu ca scenaristii filmului, Bill Walsh si Don DaGradi, sa-l faca pe amiral sa foloseasca, nu o data, ci de doua ori, acest termen.

Cu prima ocazie, el ii intreaba pe copiii familiei Banks aflati in grija lui Mary Poppins daca vor „lupta cu hotentotii”, iar apoi, intr-o scena in care cosarii din Londra danseaza pe acoperisuri – culmea, imagine care ar fi putut fi catalogata „cu acordul parintilor” – cu fetele innegrite de funingine, amiralul este suficient de alarmat pentru a anunta „Suntem atacati de hotentoti!” inainte de a ordona sa fie aprinse focuri de artificii pentru a respinge invadatorii.

Scenele au fost considerate in mod traditional a fi pur comice si nu ofensatoare sau problematice. Cu toate acestea, BBFC a anuntat acum ca clasificarea filmului va fi ridicata de la U la PG, pe motiv ca filmul contine „limbaj discriminatoriu”. Pe site-ul oficial al BBFC nu se ofera nicio alta explicatie specifica pentru modificarea certificatului filmului, care a facut ca continutul sa fie „potrivit pentru toti” la avertisment „unele scene pot fi nepotrivite pentru copiii mici”.

Adevaratul motiv pentru care a fost facuta schimbarea, desigur, este ca, la fel ca orice alt organism public, BBFC se adapteaza la orice ar putea ofensa publicul in 2024 si trebuie sa abordeze chestiuni controversate care au fost odata considerate a fi inofensive. Intr-o declaratie dureroasa, ei au anuntat ca potrivit cercetarilor sale despre rasism si discriminare, o preocupare esentiala in special pentru parinti, este „potentiala expunere a copiilor la un limbaj sau un comportament discriminatoriu pe care le pot gasi tulburatoare sau pe care le pot repeta fara a-si da seama de potentiala infractiune”.

Organizatia spune ca o evaluare PG „nu ar trebui sa tulbure un copil cu varsta in jur de opt ani sau mai mult” iar „copiii neinsotiti de orice varsta pot urmari, dar parintii sunt sfatuiti sa ia in considerare daca continutul ii poate deranja copiii mai mici sau mai sensibili”.

Evaluarea „audienta generala” inseamna ca un film ar trebui sa fie „potrivit pentru publicul cu varste de patru ani si peste”, desi site-ul web adauga ca „este imposibil de prezis ce ar putea supara un anumit copil”.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago